Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спечелете билети за балета „Копелия“

Снимка: Софийска опера и балет

Първата балетна творба, поставена на българска сцена - на 22-и февруари 1928 г. в Народния театър, „Копелия“ на Делиб, отново е в афиша на Софийската национална опера и балет. Спектаклите ще бъдат на 27-и и 28-и февруари от 19 часа. Ще гледаме красивата постановка по хореография на Бисер Деянов, с която беше чествана през 2008 г. 80-годишнината от създаването на българския балет.


Смятам, че когато се опитваме да запазим нещо от стила на класиците, ние обогатяваме повече днешното поколение, отколкото ако правим старите спектакли със съвременната чувствителност, като всичко онова, което непрекъснато гледаме например по телевизията като поп изпълнения, в театъра, или в киното. От друга страна, техниката на класическия танц непрекъснато „расте“, новите спектакли винаги са на малко по-високо техническо ниво, отколкото предишните. Но в световен мащаб, заедно с това, че техниката отиде много напред, че вече балетистите са с изключителни физически качества, не мога да кажа, че тези великолепни танцьори са балетни артисти!Снимка Все още ние се опитваме да провокираме артистизма у децата в Националното училище по балетно изкуство и у солистите, които танцуват на софийската сцена
, каза големият български балетист Бисер Деянов.

В спектаклите на балета „Копелия“ на Делиб на сцената на Софийската национална опера и балет на 27-и и 28-и февруари в ролята на Копелия ще дебютира младата балерина Боряна Петрова. Българското национално радио Ви предоставя възможността да бъдете сред публиката с билет – подарък от предаването за музикално-сценични изкуства „Каста дива“. Можете да заявите своето желание за участие в томболата на редакционния телефон 02-9876-676 или на електронната ни поща castadiva@bnr.bg до 20-и февруари. Печелившия ще изтеглим на 23-и февруари. Пожелаваме Ви късмет!


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна