Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Майкъл Лухан: Сирия е предала едва 11% от целия си химически арсенал

Снимка: ЕПА/БГНЕС

До края на ноември миналата година сирийското правителство беше доста стриктно в спазването на сроковете за унищожаване на химическото оръжие, каза говорителят на Организацията за забрана на химическите оръжия Майкъл Лухан в интервю за предаването "Събота 150" и добави: Проверихме цялата документация и списъци на сирийската програма за химически оръжия, а после проследихме унищожаването на техните лаборатории и оборудване на химически смеси и зареждане на муниции. След това обаче започнаха многократни отлагания на съществената част по преместването на химическите оръжия и изнасянето им от територията на страната. До 31-и декември Сирия трябваше да предаде висчки приоритетни химикали. Около 700 тона химикали с нервнопаралитични субстанции и малко количество горчичен газ. Този срок не беше спазен. До 5-ти февруари Сирия трябваше да се раздели с всички останали химикали от военната си програма,но към днешна дата Сирия е предала едва 11% от целия си химически арсенал.

Лухан обяви, че Организацията за забрана на химическите оръжия е получила нов график от сирийските власти, които се обсъжда от изпълнителния съвет: все още има време тези химикали да бъдат изнесени от Сирия до края на юни.

По думите му ще са необходими между 60 и 90 дни за унищожаване на всичко: Тази разлика от 30 дни идва от възможността за лоши атмосферни условия и морско вълнение, тъй като лабораториите могат да работят само в спокойни води. Към момента изглежда, че операцията по унищожаването ще се извърши в международни води.

Лухан посочи, че Организацията за забрана на химическите оръжия е уверена в системата за сигурност, която е организирана за превозването на арсеналите: Товарните кораби са охранявани от международна флотилия от бойни кораби от Русия, Китай, Норвегия и Дания. Може да се каже, че охраната на този конвой е дори прекалено затегната. Не мисля, че може да има някакво притеснение за сигурността в това отношение.

По отношение на помощта оказвана от България, той заяви: Организацията за забрана на химическите оръжия е има известен брой служители от България. Дори има трима български инспектори в нашия основен екип. Като се има предвид големината и броят на населението й съвсем спокойно мога да кажа, че България дава значителен принос за мисията на Организацията в Сирия.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна