Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тридневна конференция събира бившите енергийни министри и водещите световни доставчици на ядрено оборудване

Снимка: ЕПА/БГНЕС
"Българската атомна енергетика - Национална, регионална и световна енергийна сигурност" - това е темата на тридневна международна конференция. На нея са поканени всички български министри на енергетиката от 2000-ата година насам. Организатор е Българският атомен форум (БАФ). Станислав Георгиев, изпълнителен секретар на БАФ, обясни, че освен министрите са поканени и основните доставчици на ядрено оборудване в света.

По този начин искаме да представим картината на ядрената енергетика в света. Откъде идват технологиите и какви са те, от друга страна - да чуем експертното мнение на хората, които са стояли на горещия стол. Искаме да кажем на нашето общество, че голяма разлика в нивото на безопасност, до което са стигнали тези трима производители, няма. Начинът, по който се стига до там, е различен според технологията, която те представят.


Георгиев е категоричен, че с АЕЦ "Козлодуй" можем да се гордеем, а не да се страхуваме.

Всички проверки, направени в "Козлодуй", показват само едно - двата блока отговарят на всички съвременни стандарти на безопасност и няма за какво да се притесняваме
.

Като "Булатом" ние винаги сме казвали нашето мнение за възможното развитие на ядрената енергетика в България. А то е, че нашата система се нуждае от нова ядрена мощност. И нашето мнение е, че тя трябва да се изгражда там, където е най-готова. Лошото е, че такива големи инвестиционни проекти са винаги политически проекти. И когато това се намеси, нещата стават неуправляеми,
каза Георгиев за строителството на АЕЦ "Белене".

И двата блока имат място в нашата енергийна система според тяхната готовност и според момента, в който те могат да бъдат изградени и пуснати в експлоатация. На площадка "Козлодуй" трябва да има заместваща мощност - или 7-и и 8-и блок и изграждането на проекта "Белене"
.

Интервюто на Веселина Миланова със Станислав Георгиев можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна