Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Срещи на младото европейско кино" започват в София

Младото европейско кино пристига в София от Париж на покрива на трамвай, носено от енергична дама. Това се вижда на плаката на първия по рода си Фестивал "Срещи на младото европейско кино", който започва днес в столицата. Инициатор на събитието е Асоциация "Изе".

Ралица Асенова от Асоциацията сподели в предаването "Преди всички", че замисълът за фестивала се е родил преди година в парижки университет:

Нашата идея за една година порасна и стана доста по-амбициозна. Зад проекта застанаха и други фестивали, филмови академии, български и френски институции. Днес се радваме, че можем да покажем на българската публика селекция от доста интересни филми и паралелни дейности като уъркшоп, посветен на петима млади български режисьори. Също така ще има майсторски клас, който ще се проведе в събота на тема: "Европейските копродукции" и ателие за ученици франкофони от две софийски гимназии. Те ще имат възможността в продължение на пет дни да гледат филми, да се срещат с професионалисти в областта на киното и да пишат критики на френски и на български. Те ще бъдат публикувани по-късно в блог, който разработват студенти от НАТФИЗ. 

Ралица Асенова обясни, че цел на фестивала е да помогне на младите творци да намерят поле за изява.

Селекцията от пълнометражни филми представя едно ново поколение френски артисти, наречени "Новата нова вълна" и вече показани в Кан. Втората селекция, която се нарича "Карт бланш" е направена от Себастиан Баи – артистичен директор на кинофестивала в Брив. Той е единственият в Европа, на който се показват само среднометражни филми. Последната програма е селекция на организаторите. С нея се отдава внимание на едно от двете висши училища за кино в Париж.

Фестивалът ще продължи в Париж през ноември тази година, когато ще бъдат показани филми на млади български автори.

Прожекциите ще се провеждат в Дома на киното, във Френския институт в София и в НАТФИЗ.

Цялото интервю с Ралица Асенова можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна