Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От утре филмът "Съдилището" тръгва по кината


От утре най-новият филм на режисьора Стефан Командарев "Съдилището" тръгва по кината. Лентата спечели голямата награда на фестивала "Златната роза", а изпълнителят на главната роля – Асен Блатечки, беше отличен като най-добър актьор.

В предаването "12+3" Командарев каза:

Снощи имахме премиера в столичен кино салон. Мина много добре – напълнихме три зали, което не го очаквахме. Публиката реагира много добре. Ние сме оптимисти за нещата от утре. Филмът е направен така, че да е зрелищен, държи от самото начало, емоционален, има много вълнуващи кадри, емоционални моменти, каскади. Филмът е обърнат към зрителя.

"Съдилището" е една скала, която е реално съществуващо място, намира се на границата. Във филма присъства темата за границата, темата за прекосяването на границите, темата за бежанците. И нас ни учуди, че филмът след заснемането стана изключително актуален. Не бяхме подготвени за това нещо. "Съдилището" е една граница, едно място, което даже има и вътрешен, морален смисъл във всеки един от нас. Във филма се говори много и за прошката, как миналото влияе на настоящето. Това е и филм за границата между миналото и бъдещето и границата между греха и опростяването му.

Включително и с този филм призовавам към това всеки в това, което прави, да поема отговорност, да се опитва да постига вътрешната си свобода. Вярвам, че пътят към по-добро минава през личната отговорност и личната работа на всеки един от нас, каза още режисьорът Стефан Командарев.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени