Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съюзът на съдиите настоя за отстраняване на нередностите при разпределението на делата

| обновено на 12.12.14 в 11:58
Снимка: БГНЕС

От Съюза на съдиите в България застават зад магистратите от Софийския градски и Софийския районен съд, които заявиха, че не желаят да стават мълчаливи участници в продължаващото дискредитиране на съда и поискаха оставките на председателя на Градския съд Владимира Янева и заместничките й Богдана Желявска и Петя Крънчева. Най-голямата магистратска организация излезе с отворено писмо, адресирано до Висшия съдебен съвет. От организацията напомнят, че многократно са алармирали за кризата в администрирането на съдебната власт както съдебните кадровици, така и другите власти.

Настояваме Висшият съдебен съвет да отговори на обществените очаквания и да внесе яснота на какво се дължат нередностите в разпределението на делата в Софийския градски съд, които се превръщат в опасност за независимостта на съда и създават предпоставки и съмнения за търговия с влияние. В ситуацията на опасно разрастващото се недоверие към административното ръководство на съда, за да се защити честта и професионалното достойнство на почтените съдии, Висшият съдебен съвет трябва да даде аргументирани и изчерпателни обяснения какви мерки ще предприеме за търсене на отговорност за накърнения престиж на съдебната власт и за създаване на действени гаранции, че съмнителните практики ще бъдат незабавно преустановени, пише в отвореното писмо.

Според Съюза на съдиите в България, нередностите в разпределението на делата в Софийския градски съд са опасни за независимостта на съда и създават предпоставки и съмнения за търговия с влияние. От най-голямата магистратска организация призоваха незабавно да спре използването на компрометираната система Law Choice и да се намери оптимално временно решение за случайно разпределение на делата до въвеждане в експлоатация на програма, изработена прозрачно от компетентни и независими специалисти. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна