Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Корабът на изкуствата

Ботьо Бараков е една изключителна личност, щедър меценат, колекционер на картини, редки книги, родолюбец и дарител. Вярва, че всяко изкуство прави хората по-добри и това е бъдещата религия на човечеството. Бил е романтик явно, но и прагматик, щом забогатява. Негова е изключителната идея от международен мащаб за Кораба на изкуствата – един плуващ дворец на Изкуствата, в който да си дадат среща най-видните представители на културата като писатели, художници, скулптори и хореографи.
Както казва по-късно един от най-близките приятели на Бараков Жорж Нурижан – италианец, женен за българка и прекарал 40 години в страната ни, председател на Дружеството на чуждестранните публицисти и писатели в София: Идеята на Бараков съвсем не е случайна. Неговото разбиране в живота е, че изкуството може и трябва да бъде поставяне в услуга на човечеството, не само за моментна забава, но и за установяване на постоянни културни връзки, опознаване международните нужди и създаване на международна солидарност.
Но кой всъщност е Ботьо Бараков, защо се занимава с благотворителност и откъде идва интереса му към изкуството? Документалният филм „Пророкът на Кораба на изкуствата” на неговия племенник Пламен Бараков разказва за големия български меценат Ботьо Бараков.

Горещи теми

Войната в Украйна