Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерти: "Набуко" не може да се възроди без повече източници на газ

Снимка: Капитал

Проектът за газопровода "Набуко" може да бъде осъществен, но ако се намерят други източници на газ освен азербайджанския. Това каза за "Хоризонт" експертът Мартин Владимиров. Той коментира идеята на премиера Бойко Борисов да бъде размразен проектът "Набуко":
"Шах Дениз" консорциума, който разработва голямото находище в Каспийско море, реши през 2013-а година новите количества, които трябва да излязат на пазара 2017-а година, да бъдат доставени през Трансадриатическия тръбопровод, който преминава през Гърция и през Адриатическо море за Италия, тоест "Набуко-уест" при сегашния си план не може да се осъществи, ако не се намерят нови количества газ от други източници, например, ако не се размразят отношенията между Запада и Иран и от там да се докарат нови количества или пък от Туркменистан. Засега и двете алтернативи изглеждат доста неясни.
От своя страна секретарят на Националния комитет към Световния петролен съвет Иван Дреновички посочи, че азербайджанският газ може да послужи за основа на бъдещ разпределителен център:
Този 1 милиард кубични метра газ, който е договорен с Азербайджан, може би трябва да се ревизира, защото това ще е базисна точка и за началото на идеята на премиера да имаме газов хъб и така нататък, защото в крайна сметка освен компресорни станции и газопроводи, на нас ни трябват и количества природен газ.

Интервюто на Юлияна Корнажева с Мартин Владимиров и Иван Дреновички можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна