Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 8-и май стартира Opera Europa Digital Platform

| обновено на 08.05.15 в 12:04

Opera Europa Digital Platform е грандиозен проект на Организацията на европейските оперни театри и фестивали "Опера Европа” и музикалната телевизия ARTE, финансиран от Европейския съюз. Благодарение на него ще имаме възможността да гледаме в преки прожекции в реално време по интернет спектакли от различни европейски оперни театри. Съвсем скоро ще се сбъдне мечтата, в която можем да си избираме кога да отидем в елегантно вечерно облекло на спектакъл в Софийската национална опера, кога – на прожекция от киносезона на "Метрополитън" в Ню Йорк в "Синема Сити" или от Лондонската кралска опера "Ковънт Гардън" в "Кино Арена", кога – да гледаме по пантофи на компютъра вкъщи жив спектакъл от "Театро Реал" в Мадрид например. С избор на субтитри на шест езика.

Не съм сигурен, че оперното изкуство ще се промени драматично в бъдеще, но мисля, че трябва да бъдем креативни в търсенето на нови пътища за представянето му. Все още вярваме, че хората имат нужда да дойдат в театъра, да бъдат заедно и да споделят преживяването, но чрез преките прожекции можем да споделим спектакъла с още по-голяма аудитория! От друга страна този нов път на представяне може би ще привлече повече композитори да създават нови оперни творби. Освен това говорим не само за големите "марки", за големите оперни театри като "Ковънт Гардън" и Парижката опера, които да "разбият" пазара! Бих искал да имаме възможността да го представим в цялото разнообразие на местните оперни театри!

Започваме със сътрудничество на 15 театъра от 12 държави и медиен партньор телевизия ARTE. Прожекциите ще бъдат със субтитри на английски, френски, немски, испански, италиански и полски език. Първата ще бъде на 8-и май – "Травиата" на Верди от "Театро Реал" в Мадрид, постановка на режисьора Дейвид МакВикър. А след това планираме излъчването на нов спектакъл на всеки две седмици. И още - след прякото излъчване всяка продукция ще може да се гледа в интернет в продължение на 6 месеца, каза мениджърът Люк О’Шонъси по време на международната оперна конференция в Познан "Съвременната опера и музикален театър в условията на технологични, икономически и културни промени", на която представи проекта Opera Europa Digital Platform.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна