Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Енергийната сигурност в Югоизточна Европа ще обсъждат в София дипломати и експерти


"Енергийната сигурност и енергийната инфраструктура в Югоизточна Европа" е темата на двудневна конференция, която организират Дипломатическият институт и Институтът за енергиен мениджмънт.


Форумът ще бъде открит от премиера Бойко Борисов и Марош Шефчович, вицепрезидент на Европейската комисия и отговорен за Енергийния съюз.

Участниците в конференцията ще се фокусират върху политически, стратегически и чисто оперативни въпроси, като форумът е насочен не само върху правителствени институции на национално, регионално и европейско ниво, но и към частния сектор, гражданското общество и международните организации донори, операторите на енергийната инфраструктура.

Един от акцентите ще бъде енергийната дипломация, казва председателят на Института за енергиен мениджмънт Славчо Нейков:

Преди месец и половина беше прието решение, което е свързано с акцент върху енергийната дипломация и със съответен план за действие и там се поставят няколко акцента, които се вписват в конференцията. Едното е засилване на международното сътрудничество, по принцип и конкретно по теми, които засягат и България, и региона, като южният газов коридор, като сътрудничеството със страните от Средиземноморието, енергийната общност, нова рамка на взаимоотношенията с Русия.

Целта на конференцията е политиците да чуят гласа на бизнеса и експертите, посочи от своя страна директорът на Дипломатическия институт Таня Михайлова:

Често пъти има събития, в които представителите на институциите казват нещо, правят своите послания. Те се мултиплицират, но бизнесът така и няма възможност да дискутира с тях и обратното. Много искаме да се случи, на следващата конференция, този диалог, тъй като ще участват толкова високопоставени фигури от България и от ЕС, действително да се формират послания, които да помогнат на ЕС като цяло да има много по-категорична и много по-ясна роля в областта на енергетиката.

В рамките на днешния ден на конференцията ще бъдат представени становищата на политиците, институциите и експертите, а утре на бизнеса.

Репортажа чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна