Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Традицията и модерното изкуство се срещат в тревненското художествено училище

Снимка: НГПИ "Тревненска школа"

Националната художествена гимназия за приложни изкуства "Тревненска школа" съхранява и развива традициите, натрупани от поколения майстори, в професионалното обучение по три специалности - художествена дърворезба, иконопис и интериорен дизайн.

На децата обикновено им е скучно в училище, правят се нелепи опити за модернизация, които остаряват още преди да са доведени докрай и се оплакваме, че чалгата ни е превзела. Това каза пред "Хоризонт" Орфей Миндов, скулптор и директор на гимназията:

Може би 80-90% от преподавателите у нас са със стария тип мислене и не са подготвени за съвременната ситуация. Затова нямат възможност да водят реален учебен процес, в който да стигнеш до детето и да го научиш. Информацията, ако не се преживее и преосмисли от всяко дете, нищо не остава. Няма как да го запамети. Това не е образование, а фашизъм.

Според Миндов, държавата има негативно отношение към образованието. Той посочи за пример Ирландия, която преди 15 години е имала подобен проблем, но политиците й са решили да инвестират в образование и високи технологии:

Ето как с отношение, държавниците, които разпределят финансите, могат да дадат тласък на развитието на една държава.

СнимкаВ това "различно" училище не бият звънци, а коридорите приличат на малки художествени галерии. Учениците не бързат да си тръгнат и се връщат в стаите и ателиетата във всеки свободен момент. Децата изучават паралелно традиционните техники и съвременно изкуство, посочи още Орфей Миндов:

Това са различни видове техники, друг тип мислене и изразяване. Когато им отвориш ветрилото и ползват различни технологии на изразяване, това им дава възможност да добият друга представа за света и изкуството.

Училището има по-големи приходи от ученическо творчество в сравнение с останалите училища по изкуствата, разказва още директорът.

Репортаж за художественото училище чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна