Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дискусия в София: Документалният театър и съвременна Европа


Десислава Гаврилова - председател на Центъра за култура и дебат "Червената къща"  и Роман Павловски - журналист и драматург от Полша гостуваха в студиото на "Преди всички" по повод предстоящата  дискусия на тема "Документалният театър и съвременна Европа"

Гаврилова: Осъзнаваме колко различен е станал светът през последните години и документалният театър е подход, който може да ни набави едно чувство, усещане за автентичност за директен подход към проблемите, които ни вълнуват в съвременния свят. Подходът на този театър е различен от другите подходи, с които се опитваме да си обясним реалността - аналитичните подходи. На изкуството му е присъща емоционалността и това е един друг вид канал за разбиране на действителността.

Павловски: Документалният театър в Полша става все по популярен. Той се превръща в средство за анализиране на съвременното общество. Не вярваме на медията вече , тъй като у нас има дълбока криза на медиите . Традиционният театър също не е в състояние да следва развитието  на политическата ситуация. В тази ситуация театърът се превръща в една платформа за анализиране на твърде трудните и сложни процеси, на които сме жертва. Силата на документалния театър е че дава възможност да се гледа дълбинно в проблемите на хората.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна