Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Калин Михайлов: Деян Енев преобразява делничното в благодат

Деян Енев
Снимка: БГНЕС

С богатото си творчество Деян Енев вече има собствена разказвателна традиция, която трябва да разположим в линията на традицията на българския къс разказ. Това обясни в предаването „Преди всички“ доц. Калин Михайлов, съставител на поетична антология със съвременна българска християнска лирика и автор на рецензия за предишната книга с разкази на Деян Енев „Гризли“. Тази вечер доц. Михайлов ще представи пред публика новата книга на Деян Енев "Християнски разкази".

Това е 18-ата му книга. Няма единен профил на читателите на тази книга, потенциалната аудитория на книгата се пресича с въпроса що е християнски разказ, посочи Калин Михайлов:

Деян Енев тръгва винаги от живота, от всекидневно явяващия се пред нас делничен живот. За да се превърне този живот в християнски разказ се добавя друго измерение, което надхвърля обикновеното и делничното. Героите, които са напълно прозаични, се докосват до нещо друго, извън това грозно всекидневие. И думата е „благодат“.

Чрез битовото и всекидневното Деян Енев стига до по-дълбоки проблеми, които трябва да бъдат надмогнати и преодоляването на фактологията става чрез въвеждането на това благодатно измерение.

В книгата си „Християнски разкази“ Деян Енев събира свои творби с християнско звучене с надеждата, че книгата ще може да се продава и в църквите. Авторът сподели, че като че ли е по-лесно да се напише разказ, отколкото да се говори за него, защото писането наподобява събиране, а говоренето за написаното напомня разглобяване:

Разказът работи на много равнища. Няма нужда да искаме от един разказ да има само един правилен начин за разбиране. Важното за мен в тези разкази е това, че когато пишем за вярата, по презумпция много малко можем да си измисляме. Голяма част от тези разкази могат да се разглеждат и като документални четива.

Деян Енев загребва от заобикалящия ни живот и ни въвежда ненатрапчиво в този свят, в който от отделните скици на живота се получава цялостната визия за свят. Деян Енев успява да направи такава обща картина на живота, изтъкна доц. Калин Михайлов.

Разговора с доц. Калин Михайлов и с Деян Енев можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени