Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Татяна Буруджиева: Легитимността на изборите е под огромен въпрос

Според Геновева Петрова, политическото изнудване ще се засилва

Татяна Буруджиева
Снимка: БГНЕС

Вече не става въпрос за управляваща коалиция, става въпрос за сбор от партии, изцяло ориентирани и мотивирани от властта. Днес беше финалът, точката около ИК, която показа, че демокрацията и гражданските права тук нямат нищо общо. Този коментар направи в предаването "Нещо повече" политологът Татяна Буруджиева, след като парламентът отхвърли ветото на президента върху Изборния кодекс:

През 2014 година изборите не дадоха формулата за управление, но изборите през 2015 г. можеха да дадат тази легитимация на дясното управление и политика. Сега вече едни предсрочни избори биха показали, че управляващите не могат да се справят с положението, затова те няма да ги допуснат.

Този път предсрочните избори ще бъдат наложени на управляващите или ще се случи това - със зъби и нокти да стискаш до края на мандата и след това да бъдеш пометен.

Буруджиева е на мнение, че с видяното днес отношенията между политиците и гражданите се задълбочават и усложняват, а легитимността на изборите, които предстоят, е под огромен въпрос:

И който и да бъде избран за президент, неговият пост също ще бъде под огромен въпрос.

Не са никак добри индикаторите за случващото се в България. Няма поводи за радост нито за опозицията, нито за онези в управляващото мнозинство, които се правят на опозиция.

Рискът да се проведат избори по един крайно неевропейски и погазващ Конституцията Изборен кодекс е факт.

Според Буруджиева партии като „Атака“ и патриотите са част от тенденцията в редица централно и източноевропейски страни на крайнодесни ксенофобски настроения. Тя смята, че по този начин да се слагат на масата етническите проблеми е крайно недопустимо.

С гласуването си днес АБВ е направила видимо случващото се в управляващата коалиция, изтъкна още политологът:

От АБВ показаха на българите какво се случва в управляващата коалиция.

Като стадо гласуват и стотици хиляди избиратели в България, каза Буруджиева като контрареплика на аргументацията, че част от промените в Изборния кодекс са провокирани от гласуването на изселниците в Турция.

Геновева ПетроваДнешното гласуване е показателно, че действайки в името на стабилността на управляващото мнозинство, все повече поставят правителството в зависимост. Това гласи прочитът на днешното гласуване по ветото на социолога от "Алфа рисърч" Геновева Петрова:

Ако тази тенденция продължи, все по-малко ще виждаме устойчиво мнозинство и правителство и все по-често ще ставаме свидетели на извиване на ръце и изнудване от политически партньори.

Парламентът, който и без това страда от липса на обществено доверие, направи поредна крачка към обществената си делегитимация. Парламентът показва, че не създава закони, които да служат на хората, а твори закони, които обслужват интересите на негови представители.

Намерението на президента да сезира Конституционния съд е логична стъпка с оглед на последователната му позиция, отбеляза Петрова, според която всички парламентарни сили са губещи след днешното гласуване.

Геновева Петрова не очаква предсрочни парламентарни избори, защото липсват обективни предпоставки за това - и  сред политиците, и сред обществото не се забелязва силно доминираща нагласа за такива.

Двете мнения чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна