Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба в СГХГ отбелязва 120-годишнината от рождението на Цанко Лавренов

Посрещането на цар Симеон в Преслав, автор Цанко Лавренов

Утре в Софийската градска художествена галерия ще бъде открита изложбата „Между модерното и канона“, посветена на 120 години от рождението на големия художник Цанко Лавренов.

В експозицията са включени произведения от сбирките на държавните и общински музеи и галерии в страната, най-голямата от които е тази на Градската художествена галерия в Пловдив – с 65 живописни работи. Другата значителна като обем колекция е тази на Фондация „Цанко Лавренов“. Участват и частни колекционери.

Излезнаха много интересни негови творби в областта на графиката и приложното изкуство. Ще могат да се видят някои нови живописни творби, които не са показвани. Сецесионът е много интересен период, който ще направи впечатление на публиката. Изложбата е подредена така, че хронологично всеки един посетител да може да проследи изкуството на Цанко Лавренов, обясни в предаването „12+3“ Аделина Филева – директор на Софийската градска художествена галерия.

По думите й изложбата дава възможност освен творчеството, посетителите да се запознат и с други страни от живота на художника – лична кореспонденция, архивни снимки. Ще бъде показан също така филм, в който Цанко Лавренов разказва за себе си.

Разговорът с Аделина Филева можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени