Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иво Инджов: Налагането на кандидатурата на ген. Радев оставя горчив привкус

Радев ще се бори за широката лява периферия, за умерени патриоти и дори за десни гласове, смята политологът

Иво Инджов
Снимка: БГНЕС

Не съм оптимист за кандидатурата на ген. Румен Радев, която трябва да се популяризира най-напред в кръга на левите и центристки настроените избиратели. Това каза в предаването "12+3" политологът Иво Инджов от Института за модерна политика. Той добави, че заради начина на издигането на кандидатурата си Радев ще трябва да убеждава, че това не е резултат от някакъв сценарий.

Единствено ГЕРБ може да си позволи лукса в последния момент да извади много известна личност и да прави избори, без да се налага да популяризира кандидатурата. Въпросителните около ген. Радев идват не от личността му, допълни в анализа си Инджов:

Остава горчивият привкус, че тази кандидатура е предварително договорена, че тя е наложена от върховете на двете формации. Горчив привкус не толкова за задкулисие, а за целенасочена линия на ръководството, най-вече на БСП, за налагане на тази кандидатура.

Докато в АБВ кандидатурата на Радев е била почти еднолично одобрена, в БСП нещата стоят по-драматично, защото кандидат със сравнително малко номинации се оказва фаворит на ръководството, посочи политологът:

Възниква въпросът, защо бе разиграна тази фасадна вътрешнопартийна демокрация, след като и кандидати със 174 номинации и кандидати с 19 номинации имаха еднаква тежест при селекцията?

Рано е да се отговори дали кандидатурата на Румен Радев е печеливша, но безспорно предимството на този етап е на страната на ГЕРБ, а на ген. Радев се разчита за привличането на хора от широката лява периферия и центристи, а също така на умерено мислещи патриоти и десни избиратели, смята специалистът.

Цялото интервю на Снежана Иванова с Иво Инджов чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна