Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деветокласничка с пет награди от балетни конкурси за година

Дарина със своята преподавателка Милена Симеонова
Снимка: nutibg

От юни миналата година до момента възпитаничката на Националното училище за танцово изкуство Дарина Тонева има пет спечелени награди. Сред тях са отличията от два професионални международни балетни конкурса в Талин и Истанбул, където Дарина е носител на сребърен медал.

И в двата конкурса освен класически танц е имало и съвременна хореография, което е признание, че подготвяме кадрите еднакво добре и в двата стила, сподели в интервю за "Хоризонт" нейната преподавателка Милена Симеонова, художествен ръководител на специалността „Класически танц“, примабалерина и репетитор на Балета на Софийската опера. Хореограф на съвременните композиции е Надежда Дичева.

Младата балерина се готви по програми на Московското и Петербургското балетно училище, а експертите, наблюдавали изявите на Дарина, са категорични, че началото е многообещаващо.

Любовта към балета се ражда в школата на Красимира Колдамова. Преди това Дарина е тренирала синхронно плуване. В пети клас влиза в Балетното училище.

Преди да изляза на сцената много се притеснявам, но щом изляза, забравям за страха, за сценичната треска. Буквално изключвам и мисля само за танца, разказа за изявите си на сцена Дарина. Нейни любимки сред българските изпълнители са Катя Петрова и Марта Петкова, а сред чуждите откроява Светлана Захарова.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна