Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премълчаната история на корупцията през прехода

БНР Новини

Голямото предимство на това изследване е, че събира на едно място поредица от корупционни афери, които, така обединени показват последиците от корупцията, изкривяванията в цялостната обществена среда и възпроизвеждането й на по-високо равнище. Предимството на този труд е, че опровергава мнението за обществена амнезия по отношение на тези корупционните афери. Едва ли ще има възпиращ ефект спрямо бъдещите далавери, но поне ще разсее убеждението, че те лесно могат да бъдат забравени и простени.“
Широкото разгръщане на корупцията във всички сфери на обществения живот, липсата на реални усилия от страна на държавата да обуздае този процес, практически неработещата съдебна система и драматичната липса на справедливост са сред най-сериозните фактори, които спъват развитието на гражданското общество и предизвикват мащабна емиграционна вълна, която изправя страната пред демографска криза. Наличието на постоянно присъстващи корупционни скандали, засягащи премиери, министри и народни представители – както и фрапиращият отказ да бъде потърсена отговорност за извършените от тях престъпления, девалвират не само демократичните ценности, но и доверието в политическото като цяло.
В студиото са авторът Христо Христов и депутатът Методи Андреев, а по телефона ще включим Момчил Методиев и Едвин Сугарев.


Ако желаете да оставите коментар, посетете страницата на предаването във Фейсбук


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна