Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Програма "Хоризонт“ на БНР навършва 46 години

М. Минков: Функцията на обществената медия е да бъде гласът на българското общество

| обновено на 04.01.17 в 18:01
Снимка: Ивайло Михайлов



Програма "Хоризонт“ на Българското национално радио (БНР) навършва днес 46 години. 

В 6 часа сутринта на 4 януари 1971 година говорителят Богомил Алексиев обявява началото на новата тогава програма "Хоризонт“. Той си спомня, че преди това е имало Първа и Втора програма на радиото:

Но в края на 60-те се заговори да се разширят тези две програми и се стигна до идеята Първа програма да носи името "Хоризонт“. Новото, което беше, е, че тя стана много по-динамична и тогава вече се реши да има новини на всеки кръгъл час.

Три години по-късно през септември програмата на "Хоризонт“ става 24-часова.

Най-старият запис от програма "Хоризонт“, който пази Златният фонд на радиото е една сутрешна емисия новини от 16 май 1971 г.

Датата 4 януари 1971 г. е рождена и за едно от емблематичните предавания - "Неделя 150". Също на днешния ден през 1989 г. в ефира се появява едно от най-популярните предавания - "12+3".

Функцията на обществената медия е да бъде гласът на българското общество, каза в интервю за „Хоризонт до обед“ програмният директор на БНР Мартин Минков. Според него слушателите са в правото си да бъдат критични към медиите:

И трябва да бъдат критични, защото са в правото си да имат по-високи изисквания към нас, но си мисля как са отлетели тези 46 години и въпреки това „Хоризонт“ си остава все така млад, въпреки че става дума за една зряла възраст, „Хоризонт“ е млад, той е амбициозен, уникален в българския радиоефир, както и БНР като цяло. Лицето на БНР безспорно е програма „Хоризонт“.

Мартин Минков благодари за жеста, направен от група "P.I.F.", които предоставиха правата за излъчване на сигналите.

В ефира на "Хоризонт" директорът на програмата Васил Велев си пожела радиото да звучи по-динамично и да бъде по-модерно. Велев който е бил част и от екипа на Би Би Си, подчерта, че не би искал да прави сравнение между двете медии, но отбеляза като една от хубавите страни на БНР духът на близост между служителите:
Харесва ми повече в "Хоризонт" това, че в "Хоризонт" хората могат да бъдат освен колеги, и приятели, което в Би Би Си много рядко се случва. Там просто хората отиват, работят, свършват си каквото имат да свършват и се прибират. Няма такива истински приятелства, каквито има в България. Просто хората са по-различни, да кажем по-студени, по-консервативни, но от друга страна това, което повече ми харесва в Би Би Си в сравнение с Българското национално радио е тяхната почти перфектна организация.
Директорът на "Хоризонт" отбеляза още и разликата в комуникацията на медиите с аудиторията:
В Би Би Си много повече се говори със слушателите и много повече са обърнати журналистите към слушателя. При нас има това вторачване, според мен поне, в политиката, в политическите интриги, в интригите в съдебната система, в икономически проблеми, които може би не са достатъчно ясни на слушателите и изискват много по-добро обяснение. Така че ние, когато говорим за сложни теми, когато се разискват такива, да кажем, за съдебната система, необходимо е да се обяснява много по-ясно на слушателите и да им се казва защо това е важно за тях, в смисъл как тях ги засяга, как засяга техния живот.


От звуковите файлове можете да чуете интервютата с програмния директор на БНР  и с директора на програма "Хоризонт".

Чуйте и четирима от солистите на Оркестъра за народна музика на БНР, които бяха гости на предаването "Нещо повече" и отправиха поздравите си към колегите и слушателите на "Хоризонт" - чрез своята прекрасна музика.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна