Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Клубът на приятелите българи и евреи готви протест заради надписа на паметника за спасяването на българските евреи

"Шалом": Фактите са такива, за съжалениe

Снимка: БГНЕС

Клубът на приятелите българи и евреи изразяват неодобрение срещу надписа на паметника за спасяването на българските евреи в градинката пред парламента. От организацията готвят мълчалив протест за утре, когато се почита паметта на жертвите на Холокоста. Евгений Сачев, който е от учредителите на клуба, обясни: 

Беше написано, че 11 344 евреи по време на Втората световна война са били депортирани, са били насилствено изведени от новите територии на България и то със съдействието - като виновност е написано там, на българската администрация. Подобни твърдения, считаме че са клевета и позорят не само българската памет, а и българската култура, и българския народ.

За предаването „12+3“ по „Хоризонт“ д-р Александър Оскар, председател на организацията на евреите в България, коментира:

Тези коментари и разсъждения не бих искал да ги коментирам, защото те дори не подлежат на коментар. Не знам какви исторически източници използват господата, но фактите са такива, за съжаление, и когато говорим за спасението на евреите в България, няма как да не говорим и за депортацията на тези 11 343 евреи, които по това време са били под управлението на българската администрация, на фашисткото правителство на Богдан Филов. 
Ние се радваме, че когато говорим за спасението, не пренебрегваме историята за депортацията, тъй като това са две неразривни събития едно с друго. Никога няма да спрем да почитаме паметта на всички тези знайни и незнайни хора, които са жертвали собствения си живот, за да спасят своите съграждани-евреи, но в същото време не може да пренебрегнем съдбата на тези хора, които са съжаление, не успяват да оцелеят и загиват в лагерите на смъртта.


България стана член - liaison на Международния алианс за възпоминание на Холокоста, където беше наблюдател. Това е междуправителствена организация, чиято цел е да осигури политическа и обществена подкрепа за образование, възпоменание и изследвания по въпросите на Холокоста на национално и международно равнище, обясни Оскар:

За да приемат една държава за пълноправен член, тя трябва да изпълни определените ангажименти. Самият факт, че България е предложена да бъде приета за пълноправен член, означава, че върви в правилната посока. Радвам се, че оттук нататък тази тема ще влезе доста сериозно и в образователната система на страната, което между другото съвпада и с влизането на новия Закон за предучилищното и училищното образование, където е предвидено за децата от 7-и, 9-и и 10-и клас също да изучават тези събития в контекста на българската история.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна