Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Л. Стефанов: Като че ли предстои едно безоблачно управление


„Едно да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто е да го направиш“, с този цитат от „Мъжки времена“ на Николай Хайтов д-р Любомир Стефанов – преподавател в Нов български университет, коментира в „Преди всички“ управленската програма за следващите 4 години на ГЕРБ и Обединените патриоти. Разликата между приоритети, принципи и програма за управление е голяма, подчерта той и обясни:

Това, което виждаме, наистина е взето от предизборните програми, с което партиите показват някакъв тип последователност. Дали обаче тези обещания, може би са приоритети – целеви области, дали ще бъдат напълнени с политики, т.е със съдържание, и как тези програми ще бъдат преведени на управленски език, тепърва предстои да видим, а това е истинското предизвикателство.

Коалиционните правителства в България са изправени през трудната задача да минават през ключови моменти, допълни политологът:

Виждаме, че са направили компромиси, въпреки че аз не харесват тази дума, когато  се говори в политиката, защото тя означава, че нещо е изтъргувано за нещо друго. Думата, която навява за здравословно отношение към политиката, към демокрацията, е консенсус . Когато партньори се разберат за нещо, те постигат консенсус и правят отстъпки, когато правиш компромис, означава, че си предал нещо, за да получиш нещо друго.Но аз съм приятно изненадан, че този път участващите в коалицията първо избраха да ни представят приоритетите си, а не лицата, които ще ги изпълняват. В един момент имената имат значение, но коалиционната култура, коалиционната рамка задава ясни приоритети като тези, може би донякъде, предстои като че ли едно безоблачно управление.

Още подробности от интервю на Таня Величкова с д-р Любомир Стефанов


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна