Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нощта на литературата започва с "поезиомат"

Директорът на  Чешкия културен център в София Катерина Хуртаева представи в ефира на националното радио събитията, организирани в рамките на  Нощта на литературата 2017, когато само в столицата ще бъдат създадени 20 локации за четене. Нощ на литературата се организира за шести поред път тази година в България, отбеляза Хуртаева и добави, че идеята на инициативата е да насочи читателите към интересни, съвременни и свежи книги, издадени след 2000 година, които са преведени на български от различни европейски езици:


Идеята е не само да насочваме към интересни книги, но и да се случва това четене от интересна личност на интересно място, каза още Хуртаева и отбеляза, че книгите, които тази година са включени в четенията в Нощта на литературата, са съвсем нови и повечето са излезли през 2016-та. 


Нощта на литературата стартира с „Поезиомат“ още през деня, а вечерта - от 18.00 до 22.00 часа на всеки половин час ще има четения на различни места в столицата – от театри и галерии до нестандартни локации, сред които изпъква една дентална клиника


Ондржей Кобза, който е автор на проекта „Поезиомат“, също беше гост  на предаването „Хоризонт до обед“ и  разказа, че първоначалната идея започва да се реализира през 2010 първо с пиана, после с масички за шах, разположени на обществени места. Сега на поезиомата, както от джубокс, с натискане на копче човек може да чуе едно от 20 стихотворения. Такива поезиомати има на 14 места в света.

 Повече по темата чуйте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна