Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Кенаров и Милена Делева за Международния писателски форум на Фондация "Елизабет Костова"

Снимка: Фейсбук
Фондация "Елизабет Костова" организира Международен писателски форум.

Идеята е да се направи по не една стъпка в популяризирането на художествената документалистика в България, защото много често ние смятаме за литература само романи, поезия, а другите жанрове остават настрани, въпреки че и те се четат. Това поясни в интервю за предаването "Нещо повече" на програма "Хоризонт" журналистът и писател Димитър Кенаров, който е част от екипа на семинара:

Много хора си купуват и биографии, и разследваща журналистика, и мемоарни книги. Чисто литературно този жанр остава леко встрани, което не е така в Щатите и изобщо в англоезичния свят. Един подобен семинар, в който участват едни от най-известните американски писатели в тези жанрове, е една стъпка в правилната посока. Надеждата ни е, че редактори на издателства, на медии ще се поинтересуват от този тип писане и от хората, които са там, и ще се включват и друг път в подобни инициативи.

Има нужда от създаване на нова вълна автори в медиите и това е много важно, заяви пред "Хоризонт" Милена Делева, директор на фондацията:

Основните участници във форума ще могат да бъдат чути в София на 13, 14 и 15 юни. Първото събитие е "Граница на творческото в художествената документалистика“. Същият ден имаме панел в две части – "Намиране в историята“ и "Намерени в историята“. Това са две теми, които ще се занимават с ролята на проучването и търсенето или намирането на историята, както и пресечни точки с други наративи.

Цялото интервю с Димитър Кенаров и Милена Делева можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна