Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Книгите на нашето лято според Светлозар Желев

Снимка: архив


Лятото е време за почивка, но и възможност за по-дълга среща с книгите. Литературният консултант Светлозар Желев, който гостува в ефира на "Хоризонт", разказа за някои от най-интригуващите заглавия, които  могат да станат част от "лятната" ни библиотека. 

Излязоха наистина страхотни книги през последните няколко месеца, отбеляза Светлозар Желев, допълвайки: От различни жанрове, така че има по нещо за всеки в зависимост от неговите литературни вкусове. Аз ще препоръчам няколко книги, които според мен биха подхождали за всеки литературен вкус - наистина много качествени литературни произведения. 

Ще започна с една книга, която току-що излезе на литературния пазар - "Хубостта е рана" на Ека Курняван – един от най-големите, може би най-големият съвременен индонезийски писател. Една книга, която направи фурор в целия свят, след като излезе в Съединените щати на английски език. Един блестящ роман, представител на магическия реализъм, но с екзотичния привкус на Индонезия - много натуралистичен, много силен, много човешки, много дълбок, изпълнен и с магията на остров Ява, изпълнен със свръхреални и сюрреалистични събития, но приказно написан и една чудесно разказана история, която се доближава, ако щете, до "1001 нощ" и до индийските веди.

Сигурен съм, че това четиво ще се хареса на много от читателите, посочи Желев, като допълни:

Другата книга, която искам да препоръчам - за любителите на българската литература. През май месец излезе „Чамкория“ – новият роман на Милен Русков. За мен един от най-добрите романи в българската литература въобще. Изключително произведение - един образ на цяла епоха, на 20-те години на 20-ти век, едно от концентрираните и интересни откъм събития и образи, въобще периоди в българската история. Чудесно написан, много интересен, много оригинален, много различен, много "плътен" стил, с блестящия език и структура, които характеризират всички романи на Милен Русков, са наистина нещо изключително. Така че горещо ви препоръчвам, ако все още не сте взели в ръцете си „Чамкория“, направете го.


Ако решите да се обърнете към класическите произведения, литературният консултант препоръча:


Последното, което ми направи много силно впечатление, естествено е един от най-великите класици и представители на световния роман  - Гюстав Флобер и неговия роман "Саламбо"– едно прекрасно издание, което излезе буквално преди седмица или две.

Горещо препоръчвам, ако все още не сте се чели "Саламбо" на Флобер, който познаваме и от много други негови книги. За мен "Саламбо" си остава един от най-блестящите помани въобще в световната литература - така че със сигурност е нещо, на което трябва да му се обърне внимание.


Цялото интервю може да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна