Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шедьоври на християнското изкуство от България ще гостуват на Третяковская галерия в Москва

НИМ ще подготви и изложба за Българското председателство на Съвета на ЕС

Снимка: pravoslavieto.com

Шедьоври на християнското изкуство от България ще гостуват на Третяковская галерия в Москва. Забележителните експонати ще бъдат изложени през идната година в световноизвестния музей в Москва, дом на най-голямата в света сбирка с руско изкуство.

Изложбата е била подготвяна от двама поредни министри на културата – Вежди Рашидов и Боил Банов. За наш престиж, това е покана от самата Третяковская галерия, от нейния директор, която прави една поредица от представяне на най-добрите шедьоври на християнското изкуство. След Гърция идва ред на България, което е уникално уважение, но и логично, защото ние имаме чудесни произведения на християнското изкуство. Експерти от галерията подбраха 94 предмета. Това каза в интервю за предаването "Преди всички" доц. Бони Петрунова, директор на Националния исторически музей (НИМ).

Откриването на изложбата ще бъде през юни следващата година: Имаме желанието самата изложба да бъде под патронажа на двамата президенти. Поне такова е желанието на Руското посолство.

България ще участва с мощехранителници, икони, църковни предмети, кръстове.

Категорично отказах да транспортираме икони, които са в лошо състояние, тъй като нямаме техническо време да им направим реставрация, иначе щяхме да получим финансиране. Те се съгласиха, че можем да ги заменим по наш избор. Те познават българската иконопис, обясни доц. Бони Петрунова. Най-ранните шедьоври, които България ще предаде, са от 13-и век: В самата галерия има и няколко експоната от 9-и век.

Ще бъде издаден каталог, изработен от Третяковская галерия, който ще може да бъде видян и в България.

Доц. Бони Петрунова заяви, че до 7 февруари ще бъде открита постоянна експозиция за живота на българина през периода 15-17 век: Крайно време е да се случи откриването на такава зала в НИМ, защото основната цел на музея е да представи България във всичките ѝ периоди, докато сега нещата спират до края на 14-и век и след това имаме временни изложби, които представят едни или други събития.

НИМ ще подготви и изложба за Българското председателство на Съвета на ЕС: Искаме да представим България чрез седемте ѝ национално признати обекта от ЮНЕСКО.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна