Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Утре е премиерата на филма „Дневниците от Роджава“ на Георги Тотев и Георги Кожухаров

Снимка: БТА

Тази събота, в рамките на фестивала „No more war”, в София ще бъде излъчен премиерно късометражният документален филм от региона на Роджава, Северна Сирия, заснет от двама български журналисти – Георги Тотев и фотографа Георги Кожухаров. Проектът „Дневниците от Роджава“ обединява няколко истории от разкъсаната от войната Северна Сирия в кратък, силно въздействащ видеоразказ. Филмът ще бъде излъчен в „Червената къща“ от 19 часа. 

По данните от филма, до края на 2017-а година, повече от 400 хиляди души са загубили живота си и още 12 милиона са били принудени да напуснат домовете си.

В интервю за предаването „Хоризонт до обед“ Георги Тотев разказа: Една от най-силните истории беше историята на т.нар. от нас "изгубено поколение" сирийски деца. Много от тях, разделени от родителите си по една или друга причина следствие на войната. Някои от тях са останали без родители, роднини и без училище. Те са принудени от ранна детска възраст да се справят с живота, ставайки свидетели и на всички ужаси на войната. Това за мен беше една от най-въздействащите истории, които успяхме да заснемем в Северна Сирия.

Подробности за филма чуйте в звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна