Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Паметникът на Бузлуджа – в класацията на Еuropa Nostra

Какви са шансовете на монумента да влезе в окончателния списък на 7-те най-застрашени от разрушаване паметници в Европа?

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Преди официалното обявяване на окончателния списък на 7-те най-застрашени от разрушаване паметници в Европа в класацията на европейската организация за културно наследство Europa Nostra, разговаряме с Красен Русев, управител на сдружение „Еврика“ – единственият български член в общественото движение. Паметникът на връх Бузлуджа е сред 12-те полуфиналисти в класацията, заедно с обекти от Гърция, Грузия, Албания и Испания.

Europa Nostra е обществено движение за опазване на Европейското културно и природно наследство. В мрежата членуват 250 организации (сдружения и фондации със смесено членство на повече от 5 мил. души), 150 институции (правителствени органи, местни власти, корпорации) и 1500 индивидуални участници. Мотото на движението е: „Ние сме гласът на културното наследство в Европа."

Защо от сдружение „Еврика“ подкрепят участието на паметника на Бузлуджа в класацията и какви са шансовете и предимствата от този избор? – чуйте още в звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна