Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националното училище за фолклорни изкуства в Широка Лъка вече 46 години популяризира музикалния фолклор

Националното училище за фолклорни изкуства
Снимка: Иван Русланов

В сърцето на Широка Лъка се намира известното Национално училище за фолклорни изкуства. Създадено преди повече от 46 години, то има мисията да съхрани и популяризира българския музикален фолклор чрез младите таланти на България. Директорът Стоянка Тенова споделя:
"В едно училище е изключително приятно да бъдеш ръководител. Ние всички сме един екип, един голям отбор, защото отговорностите ни са изключително големи. Нашите деца са от цяла България. Техните родители ни дават много сериозен кредит на доверие, защото очакванията им са да подготвим техните деца да бъдат достойни професионални музиканти, но и да се грижим за живота и здравето им".
Вече 30 години в училището преподава Стефка Гайдева по предметите „Българска народна музика” и „Тамбура”. Първият ѝ учител по тамбура е Георги Мановски – пример за много добър човек и педагог. Споделя, че извън музиката иска да научи учениците си, че имат призвание – да съхранят българския фолклор. 

"Човек, който изучава даден музикален инструмент, трябва да знае, че без труд не се получават нещата. Учат се на трудолюбие, на дисциплина, на голяма организация".

Антония Китенева е само на 23 години, но преподава по „Народно пеене” в училището. Въпреки че повечето ѝ връстници вече са се преместили в по-големите градове, тя признава, че трудно би се разделила с Широка Лъка, където е учила от 8-и до 12-и клас. 

"Когато се отвори възможност да дойда да преподавам тук, с много голямо желание дойдох. Исках да помогна на моето училище, да бъда полезна".

Друг съвсем млад преподавател е Ганчо Гавазов. Той преподава „Гъдулка” и е диригент на представителния хор и оркестър към училището. Първите си стъпки към музиката е направил под наставлението на своя учител, който също е възпитаник именно на това училище

"Младият и по-възрастният човек с опит могат да въздействат на учениците по различни начини. Това, че в момента съм на млада възраст, ми помага до една степен да комуникирам по-лесно с тях, да ги разбирам по-добре, защото неотдавна съм минал по техните терзания. Много се опитвам да ги науча да ценят труда на останалите хора, да бъдат и те трудолюбиви, и да са добри. Искам да поканя всички деца и хора, които се занимават с това изкуство, да дойдат да видят атмосферата. Ще организираме безплатни консултации от 29 август до 4 септември. Същинският изпит ще се състои на пети септември. Ще проверим техните възможности – дали са музикални, дали са достатъчно добре, за да се справят с една така нелека материя, каквато е музиката". 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени