Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До седмица става ясно дали Иванчева и Петрова излизат от ареста

Снимка: БГНЕС

Най-късно в първите дни на следващата седмица ще стане ясно дали отстранената кметица на "Младост" Десислава Иванчева и бившата ѝ заместничка Биляна Петрова ще излязат от ареста. Решението трябва да бъде взето от Апелативния специализиран съд. Пред него прокуратурата протестира определението на Специализирания наказателен съд, който им определи по-лека мярка за неотклонение “домашен арест“. Мотивите за този протест бяха обявени от наблюдаващия прокурор Илиян Рангелов.

Протестът е мотивиран от опасността Иванчева и Петрова, които заедно с бившия районен кмет на "Младост" Петко Дюлгеров са на съд за корупция, да се опитат да въздействат на свидетели, които са разказали за наличието на корупционни практики в Община “Младост“. Независимо че основните свидетели от тази община, както и от Столичната, вече дадоха показание пред Специализирания наказателен съд и затова съдия Иво Хинов реши да облекчи мерките за неотклонение на двете, прокурорът Рангелов смята, че тази опасност не е отминала.

Защитникът на бившата кметица на “Младост“ Биляна Петрова Емануил Йорданов обаче е на друго мнение. Според него прокуратурата целенасочено и съзнателно настоява за задържането под стража на двете, за да се опита да ги принуди да се пречупят и да признаят вина, каквато обаче те нямали.

Рангелов отрече прокурорската настойчивост да е свързана с такава мотивация и обясни, че прокуратурата отстоява тази позиция по принципни съображения.

Тези коментари бяха направени преди началото на поредното заседание по корупционното дело в Община “Младост“. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна