Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Позитивен старт на Уолстрийт за втора поредна сесия в края на един брутален за фондовите борси месец

Тръмп приветства възстановяването на фондовия пазар и "великите" финансови отчети

Пазарът на акции на Уолстрийт стартира на позитивна територия за втора поредна сесия на търговия в края на един брутален за фондовите борси месец, тъй като инвеститорите реагира позитивно на добри финансови отчети за последното тримесечие на компании като Facebook и General Motors.

Акциите на Facebook поскъпват с 6%, след като водещата социална интернет медия отчете през третото тримесечие нетни печалби в размер на 5,14 млрд. долара, или печалба от 1,76 долара за акция спрямо 1,59 долара преди година и очаквания за доста по-скромна печалба от 1,46 долара. Продажбите пък нараснаха до 13,73 млрд. долара от 10,14 млрд. долара година по-рано, като пропуснаха с малко прогнозите за приходи в размер на 13,77 млрд. долара.

Оперативната печалба на General Motors пък нарасна с 25% до 3,2 млрд. долара, като изключвайки еднократните разходи, печалбата за акция достигна 1,87 долара, надвишавайки съществено прогнозите за печалба от 1,25 долара за една акция. Приходите на GM пък се увеличиха с 6% до 35,8 млрд. долара, като автомобилният гигант потвърди прогнозите си за оперативната печалба през цялата настояща година в размер между 5,80 и 6,20 долара за акция. В резултат на добрия финансов отчет, акциите на General Motors поскъпват с около 7% при старта на търговията в сряда.

Това допринесе за запазване на предпазливата позитивна инвеститорска настройка от вторник, когато и трите основните американски фондови индекса поскъпнаха с между 1,6% и 1,8%.

Индексът DJIA нараства в началото на търговията в сряда с близо 300 пункта (повишение с 1,2%), широкият индекс S&P500 - с 1,4% и технологичният индекс Nasdaq Composite - с 2,32%. Въпреки подемът на Уолстрийт от вчера насам, DJIA е на път да приключи октомври със загуба от около 5%, широкият индекс S&P500 може да се раздели с близо 7% от стойността си, а индексът Nasdaq - спад с 9,5%.

Европейските борси също се възползват от позитивното представяне на Уолстрийт от вчера насам.

Общият индекс Stoxx Europe 600 се повишава с 1,9%, като е на път да отбележи най-солиден дневен ръст от април 2017-а година насам. В рамките на октомври обаче общият европейски индекс е има опасност да се раздели с над 5% от стойността си, което може да се окаже и неговият най-слаб месец от началото на 2016-а година.

Германският индекс DAX се повишава с 1,69%, френският CAC40 - с цели 2,53%, а британският FTSE100 - с 1,62%.

Междувременно президентът Доналд Тръмп побърза да похвали възхода на фондовия пазар и добави, че "великите" тримесечните корпоративни отчети са допринесли за възстановяването на американските акции.

В редовното си сутрешно послание в туитър, той написа: "Пазарът на акции се повиши вчера с над 400 пункта. Днес изглежда ще имаме още един добър ден. Печалбите на компаниите са велики!".



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна