Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трансплантирани пациенти на протест срещу реорганизацията на клиники за лечение на Covid

В условия на пандемия хората с хронични заболявания имат проблем с достъпа до медицинска грижа

Лекари на първа линия в лечението на Covid-19
Снимка: БГНЕС

Утре в 13 часа бъбречно трансплантирани пациенти и други пациенти с трансплантации организират протест срещу реорганизацията на здравната система, която им отнема възможността за проследяване заради трансформирането на клиники в отделения за лечение на коронавирусната инфекция. 

Ще протестираме, защото не можем да приемем, че някой може да рискува нашия живот, който е спасен с невероятни усилия. Просто за да се намерят едни легла, да останем без центрове за проследяване“, заяви пред БНР Наталия Маева, член на УС на Националната пациентска организация, която е с трансплантиран бял дроб.

Миналата седмица се наложило тя да удължи протоколите си за терапия и когато отишла във Военна болница, била информирана, че клиниката, в която я проследяват, се превръща в Covid отделение.

Това означава, че ако имам някакъв проблем, здравословен, оттук нататък, мога единствено да разчитам на екипа от лекари, спасил моя живот в Австрия. В България аз не зная къде мога да отида и кой лекар би могъл да ме лекува. Никой не ме е информирал какво предстои“, коментира Маева в предаването „Хоризонт до обед".

Същото положение е валидно за бъбречно трансплантираните пациенти, допълни Наталия Маева. В коментар по оставката на началника на Клиниката по нефрология в Александровска болница, която също се трансформира в Covid отделение, тя описа кадри, публикувани в социалните мрежи:

Досиетата на пациентите бяха разхвърляни по земята вчера. Разбирам защо проф. Паскалев е направил този краен ход – да подаде оставка.“

Кои пациенти сега са особено уязвими?

На първо място стои въпросът с удължаването на протоколите за т.нар. скъпи лекарства. Това засяга всички пациенти, които имат астма, неврологични заболявания, редките заболявания, автоимунните, хепатит и кардиологични заболявания. Когато се удължава един протокол, е необходима визита в болница. При някои от тези заболявания има специфични тестове, които се извършват само в болници. Дали те ще имат достъп до клиниките, където се проследяват“, поясни още Наталия Маева.

Ако няма опция за дистанционен преглед, на тези пациенти трябва да се осигури поне зелен коридор, настояват от Националната пациентска организация. Предлага се и вземане на кръвни проби в домашни условия.

Електронното здравеопазване твърде много закъсня, подчерта Наталия Маева.

Още детайли по темата чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна