Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 влияе и на съня

Д-р Петър Чипев: Сънят има значение за имунния отговор

Специалистът препоръчва повече движение и престой на слънце, което синхронизира биологичния часовник

Снимка: Pixabay

Много пациенти с коронавирус имат нарушения в съня както по време на самата инфекция, така и след прекарването й. Това обясни в предаването „Хоризонт до обед“ д-р Петър Чипев, пулмолог и специалист по медицина на съня към Европейската дружество за изследване на съня.

По време на заболяването затрудненията със съня се дължат на директния ефект на вируса върху централната нервна система, уточни той.

Процесът на безсъние в някои случаи продължава месеци. Д-р Чипев сподели случай на жена, която вече 4 месеца е в състояние на тотално безсъние. „И това е провокирано след вируса, при положение, че тя не е имала такива проблеми преди да се разболее.“

Има значение колко спим за това какъв магнитуд на имунна реакция ще проявим към „провокация“, сочат изследвания, цитирани от пулмолога.

„Има 4-5 добре структурирани проучвания, които показват, че след ваксинация хората, които спят по едни 7.5 – 8 часа за денонощие развиват много по-пълен и по-силен имунен отговор с почти двойно повече антитела спрямо тези, които спят около 4 часа в денонощие и са хронично недоспали в периода около ваксинацията.“

В сегашната ситуация на масово ваксиниране хората трябва да се замислят за режима си на бодърстване и сън, категоричен е специалистът.

Утре предстои да излезе статия на екипа на д-р Петър Чипев „Кошмарът от Ухан или как Covid влияе върху съня ни“.

Изследванията показват, че има промени в циркадния ритъм с около 1 час – забавена фаза на заспиване и забавена фаза на събуждане. Здравните работници са сред най-потърпевшите. Д-р Петър Чипев определи учениците като другия голям рисков контингент. 

По думите му, когато и учениците, и работещите у дома обвързват работната среда със средата за сън и покой, нещата се объркват на когнитивно-поведенческо ниво: „обвързваме работата със съня и в един момент сънят се превръща в работа“.

Относно засилената тревожност през последната година на пандемия д-р Чипев отбеляза, че повечето подобни проучвания освен проблемите със съня изследват и тези с тревожността и депресията. „Които логично значително са нараснали.“

Инфодемията или лавинообразното натрупане на информация относно Covid има отношение към проблема, смята д-р Петър Чипев. Той съветва вечер да не се гледа толкова много телевизия и да не се прекалява с попиването на негативна информация за коронавируса.  

Снимка: БТА

Норвежко проучване се фокусира върху намалената активност на хората под карантина и качеството на съня, изтъкна още Чипев.

„Също така липсата на слънчева светлина, която има отношение към циркадния ритъм. Бидейки продължително време затворени хората, не се излагат достатъчно на слънчева светлина и това не е само проблем на витамин D, а и проблем на съня, защото основният синхронизатор на биологичния часовник е слънчевата светлина“, коментира Петър Чипев. 

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна