Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Румен Хичев: Има причина за тревога относно Омикрон, но не и за паника

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Имаме причини за тревога относно Омикрон, но не и за паника. Клиничната картина е идентична с предишните варианти. Тревожният феномен е по отношение на способността на вируса да се прехвърля от човек на човек". 

Това каза пред БНР д-р Румен Хичев, ръководител на звено за борба с коронавируса в министерството на здравеопазването в САЩ. 

Според него затварянето на граници само ще забави разпространението

"Трябва планирано и осъзнато да се приеме от обществото, че трябва да се спазват определени мерки, нищо по-различно от това, което правим вече повече от година". 

При налична секвенция бързо може да се изработи съответната матрична РНК за ваксината, която да е "скроена" по този конкретен вариант. 

"Този процес с новите технологии отнема дни. Повече време отнема производствената и регулаторната процедури. В рамките на 8 до 14 седмици би трябвало да имаме готова за масово приложение адаптирана и актуализирана ваксина, която ще покрие вариантите. Въпрос е дали ще се наложи да се използва, защото все още нямаме убедителни данни, че ваксините сега ще са напълно неспособни да имат ефект срещу този вариант на вируса. Надеждите засега са, че ваксината ще предпазва от сериозно разболяване", допълни д-р Хичев в предаването "12+3". 

И подчерта, че новите варианти се появяват заради хората, които не спазват мерки

"Там, където вирусът се реплицира, където има инфектирани хора, където има масово неконтролирана среда. Докато има региони с недостиг на ваксини и региони от хора със страх от ваксини, ще има нови варианти. Вината си е в нас". 

Интервюто с д-р Румен Хичев можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна