Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания заплаши с изолиране на Русия от глобалната икономика

Лиз Тръс - министър на външните работи на Великобритания
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският външен министър Лиз Тръс заяви във вторник, че Обединеното кралство работи със своите  партньори за "ефективно изолиране на Русия от световната икономика" в случай на по-нататъшна ескалация в Украйна.

"Подготвили сме безпрецедентен пакет от допълнителни санкции, готови за прилагане", отбеляза тя, включително "ограничаване на способността на руската държава и на руските компании да набират средства на нашите пазари и забрана на редица високотехнологични износи".

Обединеното кралство също така ще санкционира членовете на руската Дума и Съвета на федерацията, които гласуваха за признаване на републиките Донецк и Луганск "в грубо нарушение на териториалния суверенитет на Украйна", заяви още Тръс.

Тя добави, че Лондон "ще разшири териториалните санкции, наложени на Крим, до неправителствено контролираните територии в така наречените отцепили се републики Донецк и Луганск. Никое лице или бизнес от Обединеното кралство няма да може да търгува или да прави бизнес с тези територии, докато не бъдат върнати под контрола на Украйна".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна