Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 80 заглавия на 26-ото издание на София филм фест

| обновено на 10.03.22 в 07:26
2
Кадър от откриващия филм „Двете страни на острието“
Снимка: СФФ

На 10 март започва 26-ото издание на София филм фест, което ще предложи на зрителите над 80 заглавия. 

Анжел Вагенщайн ще получи наградата на София тази вечер в зала 1 на НДК, когато е откриването. През есента той ще навърши 100 години и чрез отличието ще бъде зачетен неговия принос към изкуството на киното. 

В партньорство с Гьоте-институт СФФ ще представи дигитално възстановено копие на шедьовъра „Звезди“ на режисьора Конрад Волф, по сценарий на Анжел Вагенщайн. Филмът е носител на Голямата награда на журито в Кан през 1959 година. 

София филм фест ще продължи до края на март и това издание отново ще заложи на хибридно представяне на своята програма. Част от филмите ще бъдат прожектирани в киносалоните, а тези с прожекции онлайн - ще бъдат достъпни до 30 април в платформата за организиране на онлайн фестивали Festival Scope/Shift 72. 

Освен филмите от конкурсната програма, екипът на София филм фест очаква и авторите на лентите, които да представят лично своите творби пред българската публика. Лех Майевски, Сърджан Драгоевич, Душан Милич и Радивое Андрич са само част от имената, които очакваме в България, каза директорът на фестивала Стефан Китанов. Анжел Вагенщайн

За 20-и път международно жури ще определи Голямата награда в конкурса за първи или втори игрален филм „София – град на киното”, съдържаща парична премия от 7000 евро, осигурена от Столична община.   

Председател на журито е режисьорката Иглика Трифонова, която ще получи и наградата на София за своя принос към изкуството на киното. 

Премиерно на фестивала ще бъдат прожектирани копродукциите с България „Мрак“ на Душан Милич и „Как се научих да летя?“ на Радивое Андрич. 

Сред българските заглавия с премиерни или специални прожекции са игралните „В сърцето на машината“ на Мартин Макариев, „Не те харесвам“ на Борислав Костов, както и няколко интересни документални творби – последният филм на Анна Петкова „Авантюриста“, спечелил „Златен ритон“ за документален филм, дебютният пълнометражен филм на Биляна Кирилова „Воев“, посветен на легендарния музикант, поет и артист Димитър Воев; най-новият филм на Костадин Бонев „Гео Милев в лабиринта на времето“ и филмът за група Фактор „Срещу времето“ на Росен Елезов. 

Традиционно филмите от фестивала ще бъдат показани не само пред българска публика. 

София филм фест в Пловдив ще бъде от 17 до 27 март, във Варна от 18 до 25 март, а юбилейното 20-то издание в Бургас ще стартира в последния ден от този месец. 

Репортажа на Светослава Кузманова в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл. 
Клер Дени – режисьор на откриващия филм „Двете страни на острието“
Снимки: София филм фест
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна