Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Макрон: Украинците и руснаците са братски народи

Еманюел Макрон в Европарламента - 19 януари 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон отказа днес да повтори обвиненията на американския му колега Джо Байдън, че Русия извършва "геноцид" над украинците, и предупреди, че вербалните изблици не помагат за прекратяване на войната, предаде АФП.

Байдън обвини вчера силите на Владимир Путин в извършване на геноцид в Украйна и посочи, че става "все по-ясно и по-ясно, че Путин просто се опитва да изтрие идеята за това дори да можеш да бъдеш украинец".

Но пред тв Франс 2, в началото на кампанията преди президентския балотаж срещу крайнодясната лидерка Марин льо Пен, Макрон каза, че лидерите трябва да внимават с думите, които ползват.

"Аз бих казал, че Русия едностранно започна най-бруталната война, че сега става ясно, че руската армия извършва военни престъпления и че сега е важно да намерим отговорните и да ги изправим пред съда", каза Макрон.

"Това, което се случва, е лудост и изключително брутално", допълни той.

"Но в същото време гледам фактите и искам да опитам колкото се може да продължа да мога да спра тази война и да възстановя мира. Не съм сигурен, че вербалните излияния служат на тази кауза", коментира Макрон.

Според френския лидер е най-добре човек да бъде "внимателен" с терминологията за геноцид в такива ситуации, особено предвид факта, че "украинците и руснаците са братски народи".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна