Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вдъхновяващ пример за колегиална подкрепа

Рубрика за добри новини и добротворчески проекти "Кутия на доброто"

Тайландецът Нопадон Консамит
Снимка: личен архив

Не е новина, че един екскурзовод посреща и показва страната си на много туристически групи от чужбина, но да го поканят колегите му от друга държава да види тяхната страна е изключителен случай! По време на пътешествието си в Тайланд срещнахме точно такъв гид – тайландеца Нопадон Консамит, когото израелците са нарекли за по-лесно Дони. Дни преди границите на света да бъдат затворени заради пандемията от Ковид, той е бил за половин месец на пътешествие из Израел. Колегата му Мацко Арат от Наария разказа:

„При екзотичните пътувания е задължително групите чужденци да се съпровождат от местен екскурзовод. Той обикновено не знае езика на гостите и в много случаи е просто придатък към тях, още един начин посрещащата страна да осигури работни места на страдащото от хронична безработица население. Но Дони вече 10 години работи с нашата туристическа агенция. Знае много и го предава на туристите, освен това е много практичен и ни помага да излезем от различни неочаквани ситуации. Има и други местни екскурзоводи, но настояваме да работим точно с Дони.

Оказа се, че нашият тайландски гид никога не е пътувал в чужбина. Решихме ние – екскурзоводите, да му съберем пари за билета до Израел. Сумата, която не достигаше, допълни туристическата агенция, за която работим. И така, Дани се озова в държавата, с чиито туристи работи от 10 години. Ние – десетина израелски екскурзоводи, го приехме в домовете си и всеки, с личната си кола, му показваше забележителностите около дома си, от най-северното селище Киреят Шмоне до най-южния град – Ейлат. Имаше и много колеги от центъра на страната: Тел Авив, Йерусалим, Хайфа. Невероятно е да разгледаш еврейската държава, придружаван от 10 различни екскурзоводи, да опитваш местната кухня, да получаваш като подарък дребни сувенири и т.н.

При това корона-кризата и нас ни удари. Наложи се по времето, когато туризмът беше парализиран, да търсим начин да припечелваме с друга дейност, за да храним семействата си. Знаехме, че на Дони му е още по-тежко от нас, защото северен Тайланд се отвори за туризъм едва през март, а от май започва мусонния сезон и той отново ще е без работа. За разлика от Израел, която е социална държава, в Тайланд няма никакви осигуровки. Опитва се да придружава и частни туристи. Избират го заради възторжените отзиви в мрежата за работата му.“


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени