Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Рони Шакед: Надявам се Русия да не бърза да излезе от Сирия

Войната в Украйна дестабилизира не само Европа

Д-р Рони Шакед
Снимка: Личен архив

Войната в Украйна дестабилизира не само Европа. Съобщенията за предстоящо изтегляне на руските сили от Сирия и пренасочването им към Украйна създават напрежение в Близкия Изток. За процесите и рисковете е разговорът с политолога д-р Рони Шакед от Йерусалимския университет:

Д-р Шакед, след като Америка напусна Близкия Изток, какво би станало, ако заради украинската война и Русия го напусне?

Ролята на Русия за сегашния паритет на силите в региона е съществена и се надявам да няма изтегляне. През последните години Русия бе спирачка за амбициите на Иран за хегемония в региона. Като се има предвид, че Сирия е страна, в която де факто няма управление и власт, се надявам Русия да не бърза да излезе от нея. Иначе вероятния сценарий е Иран да направи всичко възможно да се укрепи до северната граница на страната ни. Израел удвоява усилията за възпиране внасянето на иранско оръжие на сирийска територия за въоръжаване на "Хизбула". Сирия изгуби военната си сила при гражданската война и сблъсъците си с ИДИЛ. За възстановяването на армията ѝ ще са нужни години. През последните години, контактите на Израел с арабските страни се засилихаИзраелски самолети вече преминават през въздушното пространство на Саудитска Арабия, нещо немислимо само преди пет годиниОт геополитическа точка положението на Израел е благоприятно. Вече не се говори за Израел и Близкия изток, а за Израел в Близкия изток. Подобряват се, на базата на общи интереси, отношенията с такъв важен играч в региона като Турция. Развиват се и връзките със Судан. На южната ни граница е спокойно. От много години за пръв път израелски ръководители бяха на официално посещение в Египет. Подобряват се и военните връзки.

Израел е залят от нова терористична вълна. Каква е ролята на "Хамас" за нажежаване на ситуацията?

В последно време "Хамас" действа много умно, от своя гледна точка. Не иска война на територията на Газа, а терор в земите на Израел и Западния бряг на реката Йордан. Ако има нова военна операция, анклавът ще е потърпевш. Всеки ден 20 000 работници от Газа идват в Израел. Формално "Хамас" се обявява за защитник на джамията "Ал Акса", която е превърната в политически символ. Лидер на "Хамас" преди седмица призова всеки палестинец да вземе нож или брадва и да защити джамията, убивайки евреи. Двама младежи го послушаха и в деня на националния празник на Израел нападнаха група празнуващи евреи, направиха истинска касапница в един парк. Този тип терорът моментално създаде чувство на несигурност. Надяваме се Америка и Европа, да ни подкрепят в усилия да предотвратим нови жертви.

Намалява ли влиянието на САЩ в региона?

Съединените щати няма стратегически интереси в региона. Вече не им е нужен арабският нефт. Но е важно да има демократичен съюзник, какъвто е Израел. Радвам се, че президентът Байдън през лятото ще пристигне на посещение не къде да е, а в Йерусалим. Израел и умерените арабски държави са важни за него.

ЕС публично критикува как в учебниците в палестинските училища е отразена Втората световна война. Как коментирате това?

Темата е важна за Европа, която вчера отбеляза 77-ата годишнина от победата. Разбирането, че учебниците също са начин за насяване на омраза, която е плодородна почва за тероризъм, кара Европа да е критична към тенденциозно представете на историятаТя съзнава, че всички сме в една лодка и че тези, които биха извършили терор в Израел, биха го направили и на стария континент. Не случайно ние се чувстваме част от Европа, носим европейска култура и сме непримирими към подстрекателство и манипулирането на фактите.

Интервю на Феня и Искра Декало с д-р Рони Шакед в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна