Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кучемати и птицемати в София - какво е това

Снимка: Евелина Стоянова

На четири места в София бяха поставени 4 кучемата и един птицемат. Машините пускат храна и вода за четириногите, като в отвор се постави пластмасова бутилка. 

2 машини са поставени в Южния парк, една - в Княжеската градина и една в парка на Националния дворец на културата. Един птицемат е поставен в Борисовата градина, където бяха поставени 400 къщички за птици.


Председателят на Столичният общински съвет Георги Георгиев обясни как работи машината:

"Останала ви е някаква част от вода в бутилката. Вместо да изхвърлите и бутилката и водата в кошче и всъщност така да отиде на сметището и да не можем да рециклираме този ценен отпадък, в кучемата има два отвора. На единия пише "моля, изсипете водата тук". Изсипваме водата, така тя попада в купичката за вода на кучето. След това празната бутилка я изхвърляме в другия отвор, пъхаме я вътре и за награда пада малка закуска, част от порция кучешка храна, за да можем да зарадваме домашните любимци. Машините са енергийно независими, има фотоволтаичен панел на покрива, за да се покаже в една машина целият цикъл на екологични практики.

Десислава Билева, заместник-кмет по екология в Столичната община.

"Ние продължаваме с тези идеи. Към настоящия момент имаме само пет еко вендинг машини. Стимулираме хората да хвърлят отпадъци разделно. Това е нашето послание за тази година. Изхвърляйки вашата бутилка тук, вие получавате малка награда - порция храна за кучета. Изключително интересно е и енергийно независимо. Мислим и за децата. Ще поръчаме еко вендинг машини, които ще пускат моливи за децата".

Снимки и видео: Евелина Стоянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна