Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започват "Срещи на младото европейско кино"

Снимка: Цвета Арнаутска

Осмото издание на "Срещи на младото европейско кино" включва в програмата си оригинална селекция от филми на знаменити европейски жени-режисьори, международна конференция, уникален по рода си киноконцерт, майсторски класове, както и богата селекция от прожекции на рядко показвани за българската публика филми, придружени от интересни дискусии и творчески ателиета. Главна цел на фестивала е да се начертаят бъдещи перспективи за развитието на артистичното образование в България и Европа.

Открива се на 20 юни и продължава до 24 юни. Събитието предлага богата програма, насочена към детската и младежка аудитория на възраст от 3 до 19 години, а втората част на фестивалното събитие – 25 до 29 юни – ще приеме една по-професионална насоченост – мащабната международна конференция с участието на чуждестранни експерти от 14 европейски държави и специални майсторски класове. 

От 22 до 25 юни, във Френския институт публиката ще се наслади на рубриката "Жените режисьори: от началото на киното до днес" – специална селекция от филми на жени-режисьори – класици на европейското кино, сред които ще бъде и Алис Ги (1873-1968), прочула се като една от първите жени в историята на киното, разказва Ралица Асенова от "Арте урбана колектив":

Визия: Елена Гамалова
"Показваме късометражна програма на една от първите жени режисьори – Алис Ги. Ще направим и практическо ателие, вдъхновени от тях. Участниците ще могат да рисуват движения, вдъхновени от филм.

Отредено е специално внимание на една от иконите на италианското документално кино – италианската режисьорка Чечилия Манджини. В рамките на фестивала ще бъде представен знаменитият ѝ филм "Да бъдем жени", създаден през 1964 г., но изключително актуален и днес. С чувство за хумор и ирония киното на Манджини се фокусира върху историите за несправедливост в обществото. "Да бъдем жени" започва с въздействащ експеримент – близки кадри на корици от модни списания, които са прекъснати от образите на жени от реалния свят – работещи във фабрики, обитаващи крайните квартали на града. Тази прожекция ще е свързана с практическо ателие за създаване на колаж – ще направим портрет на жената днес, както я виждат участниците.

На "Моят 20-и век" каним всички студенти, защото е много важен за младите хора. Наистина има много естетическа сила в тези филми. Всичките ни прожекции са с вход свободен. Още от малки децата използват телефони, и някак естествено са ориентирани към образа и нашата роля на възрастни е да им покажем художествената функция на образа.

Ще видим и класиката "Момиче във фрак” на режисьорката Карин Сванстрьом, Швеция, 1926. Тази ярка комедия в седем действия е един от най-добрите филми от епохата на нямото кино в Швеция и последният пълнометражен филм на режисьорката Карин Сванстрьом (1873-1942). С него тя поставя важни и актуални теми дори и днес, почти сто години след създаването на филма. Прожекцията е подходяща за младежи над 15 години и ще бъде последвана от дискусия."

Изданието "Срещи на младото европейско кино" е с вход свободен за всички събития, които ще бъдат представени в зала "Славейков" на Френски институт, Чешкия център и кинодвора на Гьоте-институт.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени