Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тера Култура: Клуб на пътешественика

Пламен Старев: България – Европейската врата към Изтока

Пламен Старев
Снимка: личен архив

Той е един от българските журналисти, които има десетилетен опит точно в областта на туризма и на културното наследство, както и на туристическата индустрия. Представител на България на отговорни туристически форуми. За новините от последния Средиземноморски туристически форум разказва в "Нашият ден“ Пламен Старев, генерален секретар на АБУЖЕТ – Асоциация на българските журналисти и писатели за туризъм, и член на Борда на директорите на FIJET – Международна федерация на журналистите и писатели за туризъм.

Домакин на тазгодишното издание на Средиземноморския туристически форум е Малта. Участниците получиха по една специална папка, наречена папката „Х“. В този документ се съдържат важни изводи за развитието на туризма до 2030 г., като съдържанието ще бъде разкрито най-скоро на участвалите във форума.

Ето какво споделя туристическият експерт: "Някога светът се е въртял на и около Средиземно море. Наоколо са 7-те чудеса на света. Тогавашните туристи, които днес наричаме пътешественици, за месец, два, най-много четири са можели да го обикалят и да разгледат действително много забележителности на Стария свят. Може би е бил най-туристическото място на света".

Въпросителните пред международния туризъм са свързани с дигитализацията. Младите хора сега живеят в дигиталния свят, дори те по-малко пътуват, отколкото седят в техния дигитален свят и много по-лесно могат да обиколят света. Трите ключови думи на форума бяха: възстановяване, преосмисляне и преживяване. Отново се акцентира на качеството, което е винаги над количеството", допълва Старев.

За съжаление брандът на туристическа дестинация – България изостава от това, което тя предлага. Необяснимо е защо имаме слабо рекламно представяне, което търси България. 

"От много години има страшно много програми за развитието на туризма. Аз лично не съм убеден, че те създават бранд. Създават една представа за България, такава, каквато може да се срещне в други страни. Пред туриста не застава въпросът "Аз трябва да отида непременно в България“, твърди туристическият експерт.

Пламен Старев в студиото на програма „Христо Ботев“.

Пътеводителят "17 уикенда"

Това са пътеписи, чиито автори са Пламен Старев и Кристиян Минчев. Представени са най-интересните културни и исторически забележителности в 17 общини. Общо в България общините са 265, скоро ще станат 266. Всяка от тях има какво до добави към легендата за една от най-старите държави в Европа.

"Общините са част от огромен пъзел. Който го подреди, ще усети многовековния ритъм на собствената си държава, ще я види като цяло, не като море и планини, градове и села, върхове и долини. Не като "прекрасна", с "изумрудено море" и "кристално чисти реки", с "невероятни красоти"... Зад клишетата ще види държавата, която в един миг от историята е била сред трите най-велики сили в Европа, в друг – е страдала под чуждо владичество, имала е славни царе, създала е азбука и писменост. От основаването си до днес е Европейската врата към Изтока.

Много от най-интересните места в страната са забравени, което е жестоко към сътвореното през хилядолетията. Днес от Димум е запазена една стена. А това е била антична военна крепост с митница, един от най-големите крайдунавски центрове на Римската империя. Била е търговската врата на Мизия. Тук е акостирала Римската флота. Руският император Александър ІІ е бил в България да укрепи духа на руските войници. Настанил се е в най-хубавата къща в Бяла – конака на Мехмед бей. Той и днес може да се види. А до него е прочутият мост на Кольо Фичето.

В Кайнарджа има една чешма. Отпиеш ли от водата ѝ, получаваш благословия от самата Екатерина Велика. Край нея граф Румянцов и великият везир Мусул Заде Мехмед подписват Кючуккайнарджанския мирен договор. В пещерите около Кайнарджа са намирали подслон първите християнски отшелници по нашите земи. Запазена е колония от седем скални манастири."

Целия разговор с Пламен Старев можете да чуете в звуковия файл.

Снимки – личен архив и БНР

По публикацията работи: Наталия Маева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна