Eмисия новини
от 08.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"ЕС ще се разпадне много по-бързо от НАТО"

Боян Чуков: Имаме моден сезон - кой да бъде по-голям евроатлантик

"Голяма част от политическия елит не разбира големите тенденции в света"

Боян Чуков
Снимка: Ани Петрова

"Надявам се да не се стигне до тотално нулиране на дипломатическите отношения между България и Русия. Вероятно е да бъдат замразени на ниско ниво, което ще подсказва, че между двете страни няма никакви канали за комуникация".

Това каза пред БНР анализаторът Боян Чуков.

И посочи като интересно изгонването на всички счетоводители от консулствата в Русе и във Варна и от посолството в София: 

"Някой много точно си е направил сметката, че като се изгони тази категория служители, се парализират двустранните отношения. Проблемът на Кирил Петков е, че извърши това извън правното и административно поле на България".

По думите му не може да се говори за реципрочност, която да бъде 100% спазена.

Според него действията на посланик Елеонора Митрофанова не са резултат от лично решение, а "са точно координирани с Москва".

В предаването "Политически НЕкоректно" анализаторът допълни:

"За да бъде изгонен дипломат, разузнавач под дипломатическо прикритие, трябва да бъде уличен в дейност, несъвместима с неговия статут. Всеки може да подозира всеки. Трябват доказателства. Иначе става произвол и субективно решение".

Чуков посочи, че живеем в измисления свят на глобалната либерална империя, която започва да се разкъсва:

"На фона на това шумно декларирано единство на НАТО и на ЕС се задават пукнатини. ЕС ще се разпадне много по-бързо от НАТО".

Неговото мнение е, че войната в Украйна се води между англосаксонското ядро и Руската федерация, а останалите са логистика - ЕС се оформи като икономико-политическа надстройка на проектите на американците и на британците.

В коментара си той допълни, че в голяма част политическият елит у нас не разбира големите тенденции в света

"В момента имаме моден сезон - кой да бъде по-голям евроатлантик. Много добре знаят, че ако не се ориентират към правилното посолство, трудно ще успеят да заемат сериозна позиция в изборите. После всичко това се сапунисва с реторика, приемлива за електората, който гласува за тях. С изключение на една-две партии, всички останали имат евроатлантическо наметало. Какво има под него, интелигентните хора разбират. Останалите казват - те всички са такива".

Интервюто с Боян Чуков можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Лозина Владимирова
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.