Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Покаяние" на Абуладзе - не трябва да забравяме злото

кадър от филма Покаяние
Снимка: domnakinoto.com

"Покаяние" на режисьора Тенгиз Абуладзе с втора премиера в София. Първата прожекция на лентата у нас е била през 1987 година.

Тази вечер в Дома на киното в София ще има и среща с един от сценаристите на филма Нана Джанелидзе.

В деня на погребението на Варлам Аравидзе – кмета на малък грузински град, трупът му се оказва в двора на сина му и тайно е закопан отново. Но тялото продължава да се появява, полицията хваща местна жена и я обвинява, че откопава мъртвеца. Тя твърди, че Варлам никога не трябва да бъде оставен да почива в мир, защото е отговорен за управление с терор, като това на Сталин, което е довело до изчезването на много нейни приятели...

"Тенгиз Абуладзе е един от най-великите режисьори на Съветския съюз и на Грузия. "Фантасмагорията", зад която решава да разкаже историята, прави този филм уникален. Едуард Шевернадзе, последният външен министър на СССР  и шеф на компартията на Грузия, е имал особено отношение към грузинската култура, винаги я е тласкал напред и без него филмът нямало как да излезе на екран. Финансирането е минало през телевизията. "Покаяние" бил забранен в Съветския съюз заради гротеската в него, която била шок. Посланията са толкова философски и истински. Съвършен филм. Това, което се случва днес, е повторение на това, което е било. Филмът е за това, че не трябва да забравяме злото, а да го държим пред нас и да го виждаме".

Това разказа в предаването "12+3" журналистът Емил Спахийски.

"Покаяние" е последната част от трилогия на Тенгиз Абулдзе, посветена на грузинската история, включваща още филмите "Молба" (1968) и "Дървото на желанията" (1977).

Интервюто с Емил Спахийски можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Лозина Владимирова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна