Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Документален филм за мистериозната фигура на Никола Гешев по БНТ1

Актьорите Жана Рашева и Георги Златарев в кадър от филма "Паяжината на Гешевъ"
Снимка: Стопкадър от филма, БНТ

Документален филм, разказващ за царския полицай Никола Гешев, ще излъчи БНТ1 на 31 август и на 1 септември от 17 часа. Пълнометражната продукция е в две части - "Паяжината на Гешевъ" и "Загадката на Гешевъ". Режисьор и сценарист е журналистката Богдана Лазарова, автор на предаването за разследваща журналистика "Следите остават".

"Никола Христов Гешев и до ден днешен остава много мистериозна фигура. Той почти не е имал личен живот, почти не се е прибирал вкъщи. Единствено той е знаел истинските имена на агентите, с които е работил. Съществувал е някакъв списък с негови агенти, но с псевдоними и номера, а кое реално име стои срещу тях, е знаел само той. Затова изчезването му предизвиква голяма паника, защото, ако се нари жив или картончетата с имената, ще излязат много фигури, които, включително и по слухове, са били в ръководството на комунистическата държава след това. Слуховете донасят, че става дума за Тодор Живков, Мирчо Спасов, Трайчо Костов, Цола Драгойчева, включително и за Григор Шопов - 30 години несменяема дясна ръка на Живков и шеф на тайните служби в България", разказа през БНР журналистката и автор на филма. 

По думите на Богдана Лазарова в онова време това е била опасността - ако се намери жив Гешев или неговият архив, това може да преобърне историята на България и кой какъв е бил в нея:

"Доста се е потрудила Държавна сигурност да убедят хората, че Никола Гешев е убит. Едната версия, която е лансирана много широко, е, че той е бил убит малко преди да мине границата с Турция на 9 септември 1944 г.. ... Изчезва заедно с целия си архив и картоните на всичките си 196 агенти. Оттогава следите му се губят. Държавна сигурност го търси по целия свят - защо? Защото се знае, че негови агенти са били ръководителите на комунистическата държава и се говори дори за самия ръководител на комунистическа България - Тодор Живков"

Филмът започва от датата на изчезване на Никола Гешев и представя съвсем нова версия за съдбата на царския полицай след 9 септември 1944 г., която се основава на неизвестни до момента факти и документи. В него отговор намират въпросите, които поддържат мистерията и до днес: дали наистина е изчезнал Никола Гешев, къде е отишъл, къде е живял, кога е починал и къде е гробът му, коя е жената, която е живяла с него до смъртта му и какво е станало с нея. Във филма за Никола Гешев говорят свидетели, които го помнят от времето след 9 септември 1944 г. до смъртта му.

"Гешев е живял през цялото време в България", разкри авторката на филма.

Оператори на "Паяжината на Гешевъ" и "Загадката на Гешевъ" са Огнян Колчаков и Миглена Гайдарова. Филмите са с много игрални възстановки, в които участват актьорите Георги Златарев и Жана Рашева.

Интервюто на Диана Янкулова с Богдана Лазарова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!