Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Аврам Агов: Инвазията на Русия в Украйна отслаби позициите ѝ сред бившите съветски републики в Азия

"Русия има по- голяма нужда от своите съседи в Азия, отколкото те от нея"

Аврам Агов
Снимка: архив

Си Дзинпин напусна пределите на Китай за първи път от началото на пандемията и отиде не при своя "безграничен" приятел Владимир Путин, а в Казахстан. Изборът на първата дестинация за китайския лидер не е случайна. Бившата съветска република отдавна се стреми към сближаване с Китай, като така се откопчи от опекунството на Русия. Казахстан членува във всички доминирани от Русия евразийски организации, включително тази на Договора за колективна сигурност, но сключи с Китай договор в рамките на гигантския проект "Един пояс, един път" - споразумение за железопътна връзка, която ще свързва Китай с Европа, заобикаляйки Русия.

След Казахстан Си Дзинпин участва в срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество в Узбекистан. Тя включва още Русия и Индия, както и четири бивши централно азиатски републики - освен домакините и Казахстан, Киргизстан и Таджикистан. Форумът в Самарканд е добър повод за сверяване на часовниците - както на изток, така и на запад, защото основаната преди повече от 20 години организация от джудже на международната сцена е на път да се превърне в инструмент за геополитическо противопоставяне.

През февруари в Пекин Си Дзинпин и Владимир Путин поставиха една висока летва на отношенията си с фрази за безгранично приятелство. Това напомни проф. Аврам Агов пред БНР. „Но войната в Украйна промени много неща. Си Дзинпин говори на Путин за продължаване на ефективната стратегическа комуникация и координация на световната сцена за запазване на основните норми в международните отношения. Това обаче са по-общи изказвания. Липсват фрази като "безгранично приятелство". Забелязва се опит да се заглаждат различията  и да се набляга на положителното в отношенията. Путин звучи по-ентусиазирано: „Светът се променя, но приятелството между Русия и Китай остава непокътнато, а всеобхватното стратегическо партньорство е стабилно като планините“. Това издава донякъде зависимостта на Русия от Китай. Той заяви също, че Русия подкрепя единен Китай – нещо, което е много важно за китайското ръковоство. Усеща се едно по-голямо старание да се наблегне на положителното при отношенията“.

За Путин е важно Русия да бъде възприемана като велика сила, но инвазията на страната в Украйна отслаби позициите ѝ в бившите съветски републики в Азия, кокто и във възможността да бъде гарант за стабилност в рамките на Договора за колективна сигурност, обясни професорът. “Неслучайно наскоро избухна напрежението между Азербайджан и Армения, има престрелки дори на границата между Таджикистан и Киргистан“.

Сега изглежда, че Русия има по- голяма нужда от своите съседи в Азия, отколкото те от нея, заяви Агов в ефира на предавнето "Събота 150". 

От Китайска гледна точка отношенията с Москва са важен стратегически буфер, напомни професорът „Си Дзинпин заяви, че Китай и Русия ще поемат отговорностите си на големи сили. Войната в Украйна обаче продължава да създава напрежение между Китай и Русия. Си все пак нарече Путин „стар приятел“, а Путин му благодари за “балансираната позиция на нашите китайски приятели“, но това не скрива различията между Пекин и Москва“.

Пекин се надява да си сътрудничи с Казахстан в борбата срещу „трите злини“. „Казахстан е важна страна за Китай. Тя има голяма територия и ресурси, а и е съдена държава“, обясни Аврам Агов. 

Шанхайската организацията за сътрудничество е създадена през 2001 година от Пекин и Русия. Казахстан, Киргистан, Таджикистан и Узбекистан са първите й членове. Тя трябва да се бори със заплахи от тероризъм, сепаратизъм и екстремизъм, обясни професорът. „Възниква, малко или повече, като антиамерикански блок – нещо като ЕС и НАТО в Азия, но  с далеч по- слабо ниво на координация и коопериране“.

Турция също участва в срещата на страните от тази организация, напомни професорът. „Страната следва собствените си интереси в района. Ердоган комуникира с Путин, но помага на Украйна. Включването на Турция в срещата на организацията е знак, че тя иска да бъде по-активен играч в Азия“.

Проведена беше и среща Китай – Монголия – Русия, която остана малко встрани от фокуса на внимание, обясни Аврам Агов.  „Това  е един вид консолидиране на единия от центровете в света около Китай“, поясни професорът.

Цялото интервю на Весела Владкова с професор Аврам Агов може да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна