Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Сляпа върба, спяща жена" - портрет на Мураками

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Сборникът "Сляпа върба, спяща жена" е подробен и сериозен портрет на Харуки Мураками. Разказите са подбрани от автора. В сборника е един от първите му разкази. Читателят може да види Мураками такъв, какъвто той му се иска да му се представи".

Това каза в предаването "Хоризонт до обед" Десислава Желева, редактор в издателство "Колибри".

Двайсет и четири разказа, изтъкани от спомени, сънища и фантазии и родени от индивидуални представи за опустошително земетресение – зловредни дървета, тайни желания, маймуна престъпник, леден човек, загадъчна празна кутия, безконечни тъмни коридори, – в които героите търсят пътя към своя истински "аз". Дали по време на сърф ваканция на Хаваите, любовно изгнание в Гърция, случайна среща в Италия, или в желязната хватка на ежедневието, героите на Мураками преодоляват мъчителна скръб, невъзможна любов, споделена доброта и непреодолимо отчуждение между хора, които би трябвало да бъдат най-близки. 

Изкусният майстор на формата Харуки Мураками обхожда целия спектър между сюрреалистичното, магичното и рутинно земното, и създава истории, които са едновременно поучителни, изненадващи и безмилостно забавни.

Интервюто с Десислава Желева можете да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна