Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Театрален фестивал събира студенти от 7 европейски държави в Стара Загора

Снимка: istfestbg.com

Студенти от седем европейски държави ще участват тази година в Международния студентски театрален фестивал "Данаил Чирпански". Третото издание на театралния форум ще се състои от 23 до 27 септември в Стара Загора.

Фестивалът, чието първо издание беше през 2017 година, събира на едно място млади професионалисти от България и чужбина, които представят дипломните си спектакли, участват в дискусии и надграждат знанията и уменията си по време на ателиета и лекции, водени от доказани световни експерти в ролята им на жури и ментори. 

Вдъхновението за фестивала идва от любим приятел и колега – Данаил Желев-Чирпански, който загина след пътен инцидент през 2016 година. По това време беше студент в НАТФИЗ. Дани и неговите мечти поставиха началото на една традиция, която да помага на други талантливи млади артисти да вървят смело по своя път и да усъвършенстват себе си, споделят организаторите на студентския форум.


Участниците в тазгодишното издание са студенти театрали от Словения, Испания, Италия, Ирландия, Швейцария, Великобритания и България. Пред 3-членно жури и пред публиката те ще покажат своите дипломни спектакли, подбрани измежду 20 кандидатстващи представления от 15 страни. 

Откриването на театралния празник е на 23 септември от 19 часа пред Културния център "Стара Загора", където ще бъдат представени и част от спектаклите във фестивалната програма. Представления на младите творци ще гостуват също на сцените на Държавния куклен театър - Стара Загора и на Драматичния театър "Гео Милев".

Програмата в петте фестивални дни представи в "Артефир" Мирена Керезова, мениджър на фестивала. Целия разговор можете да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Росица Михова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна