Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столичната библиотека представя антология на съвременната българска поезия „На последния етаж на небето“

Силвия Чолева
Снимка: Личен архив

Тази вечер от 18.30 часа в клуба на Столична библиотека ще бъде представена антология на съвременната българска поезия „На последния етаж на небето“. Събитието е в памет на поета Марин Бодаков.

Антологията е създадена по покана на хърватския поет Иван Херцек, обясни пред БНР Силвия Чолева, която е поетеса, издател и журналист от програма „Христо Ботев“ на БНР.

„Той предложи на направим подбор на съвременни автори. Трудно беше да решим кой да присъства в антологията. Искахме тази книга да бъде четивна, а не просто един грамаден том, който ще бъде поставен в библиотеките. Затова включихме съвременна литература от 1989 година до днес. Това обаче означаваше ,че ще отпаднат поети, които са много важни и фундаментални – Иван Теофилов, Иван Цанев, Екатерина Йосифова и др. Те са творили и преди този период. Всъщност издаваме автори, които са издали книги след 1989 година. Георги Рупчев, Константин Павлов и много други влизат в изданието. Около 52- ма са. С болка на сърце махахме автори“.

Силвия Чолева не изключи възможността да има следваща антология. 

„Приключваме със Стефан Иванов, който е роден през 1986 година. След него има поети, които също биха присъствали достойно сред тези автори“.

Марин Бодаков е сред съставителите и един от поетите, които ще останат в българския поетичен канон, убедена е Чолева.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени