Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Андреев: Всеки човек трябва да се чувства независим

Директорът на НФА ''Филип Кутев'' Георги Андреев
Снимка: Facebook/PhilipKoutev/

“Всеки човек трябва да се чувства независим, това е един от най-хубавите ни и светли празници. България има ориста да попада в исторически и геополитически план на едно много особено място, което е доста проветриво – ние сме на кръстопът. Тук са се преплитали много интереси в продължение на много векове. Винаги съм казвал, че Балканите са най-уникалното място на света“, казва в ефира на “Нашият ден“ Георги Андреев, директор и главен художествен ръководител на ДФА "Филип Кутев", и подчертава:

“Когато човек се чувства духовно здрав, той е независим да прави това, което смята за добре. Пожелавам на всички да сбъдват мечтите си!“

Началото…

“Непрекъснато в ранното ми детство звучеше музика. Цялото ми семейство – още баба ми, дядо ми – пееха или свиреха на някакъв инструмент. Това не е било толкова решение, колкото някаква подсъзнателна реакция или ориентиране в тази посока“, казва в интервю за БНР Георги Андреев, директор и главен художествен ръководител на ДФА "Филип Кутев", и допълва:

“Когато израстваш в среда, в която се музицира непрекъснато, малко или много ставаш част от нея. Истинското решение дойде доста по-късно, когато пожелах да уча в Музикалното училище в Широка Лъка.

Решението ми да свиря на гъдулка не беше много осъзнато. Просто много ми харесваше този инструмент – звукът и чувствеността, която излъчва. С течение на времето осъзнах, че не ми е достатъчно само да свиря. Интересите ми се разшириха и започна да звучи музика в главата ми, която беше доста по-богата от солов инструмент. Тогава започнаха и първите ми композиционни опити.“

Георги Андреев

Наградите

“Винаги е много приятно, когато получиш награда. Не се стремя към наградите, аз и колективът, с изключение на случаите, в които се явяваме на конкурс“, посочва още той.

Как се запазва пламъкът?

“Често нещата са доста по-прозаични. Има една поговорка – “Апетитът идва с яденето“. Комплексно изживяване е. Това е призвание, което води до вътрешно задължение и потребност това да продължава. Мотивацията на всички, участващи в този състав, не е чисто професионална или финансова. Ако не е тази любов и усещането за призвание и за мисия, нещата не могат да се случват насила“, споделя още Андреев.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна