Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По следите на нацистка експедиция в Амазония

Дълбоко в джунглите на Амазония и днес се извисява гроб със свастика на върха... Нацисти и евреи, икономически и политически емигранти от целия свят, потомци на роби и на индиански империи… в огромния етнически котел на Южна Америка се оглежда историята на съвременния свят. Във всичко това има и значимо българско присъствие. Писателят и бизнесменът Илко Минев, човек с български и еврейски корени, живеещ от много десетилетия в Бразилия, е написал книгата "По следите на Алемоа", която е вече бестселър в най-голямата южноамериканска страна и излиза тези дни и на български. Става дума за нацистка експедиция от 1935 г. до 1937 г. на територията на днешна Френска Гвиана.

Това е повод да поговорим за митовете и връзките на Райха с Южна Америка, за българското присъствие в тези сюжети, както и за днешното съвремие. Гостуващият в България Илко Минев и неговият издател Христо Георгиев разказват за повода за написване на книгата и опасностите по време на експедицията. 

Историкът от БАН Николай Поппетров ни осведомява защо нацистка Германия е гледала толкова страстно към тази част на света, а историкът от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" доцент Валентин Петрусенко споделя свои наблюдения върху историята на Южна Америка. 

Илко Минев е склонен да вижда в непремисленото отношение към индианските малцинства и към джунглите на Амазония заплаха за днешната ни цивилизация.


По публикацията работи: Росица Михова

Горещи теми

Войната в Украйна